Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Drohobyczka, gmina Dubiecko
Podkarpackie gospodynie gotują zupy, o jakich nie
śnili nawet najbardziej kreatywni profesjonalni kucharze. Tym razem zapraszam
na barszcz ogórkowy z bobem – zupę ugotowaną na wodzie z ogórków kiszonych,
podbitą mąką i śmietaną, podawaną z ugotowanym bobem. O ile biały barszcz na
ogórczance w naszym regionie jest dobrze znany, o tyle podany z bobem i świeżym
koperkiem stanowi zupełnie inne danie, któremu lekkości dodaje świeży koperek,
a sytości i smaku późnowiosenny bób.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki znalazł się wśród wyróżnionych przepisów w publikacji „Kresowe tradycje kulinarne.
Przepisy potraw nagrodzonych podczas konkursu kulinarnego Kresowe Jadło –
Basznia Dolna 2019”.
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka |
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- woda z litrowego słoika z ogórków kiszonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 125 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz
- koperek
- 1 kg bobu
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i
odcedzamy. Jeśli jest młody, podamy go w całości, jeśli jest dojrzalszy,
obieramy z twardych łupinek.
Do garnka wlewamy część wody z ogórków kiszonych i
dodajemy tyle samo zimnej wody. W zależności od kwaśności zalewy i od upodobań,
dolewamy jednego lub drugiego. Całość zagotowujemy z łyżką smalcu i podbijamy
śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy
posiekany koperek. Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym
barszczem.
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych zup znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Przyznam, ze choć na pierwszy rzut oka zupa ta wydała mi się nieco dziwna, to jednak skusiłam się, bo to moje smaki. I absolutnie nie żałuję! Dla mnie prawdziwy hit! Wrócę do tej zupy nieraz:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń