sobota, 19 czerwca 2021

Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka

Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Drohobyczka, gmina Dubiecko

Podkarpackie gospodynie gotują zupy, o jakich nie śnili nawet najbardziej kreatywni profesjonalni kucharze. Tym razem zapraszam na barszcz ogórkowy z bobem – zupę ugotowaną na wodzie z ogórków kiszonych, podbitą mąką i śmietaną, podawaną z ugotowanym bobem. O ile biały barszcz na ogórczance w naszym regionie jest dobrze znany, o tyle podany z bobem i świeżym koperkiem stanowi zupełnie inne danie, któremu lekkości dodaje świeży koperek, a sytości i smaku późnowiosenny bób.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki znalazł się wśród wyróżnionych przepisów w publikacji „Kresowe tradycje kulinarne. Przepisy potraw nagrodzonych podczas konkursu kulinarnego Kresowe Jadło – Basznia Dolna 2019”.


Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka

Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • woda z litrowego słoika z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 1 kg bobu

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Jeśli jest młody, podamy go w całości, jeśli jest dojrzalszy, obieramy z twardych łupinek.

Do garnka wlewamy część wody z ogórków kiszonych i dodajemy tyle samo zimnej wody. W zależności od kwaśności zalewy i od upodobań, dolewamy jednego lub drugiego. Całość zagotowujemy z łyżką smalcu i podbijamy śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym barszczem.


Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

2 komentarze:

  1. Przyznam, ze choć na pierwszy rzut oka zupa ta wydała mi się nieco dziwna, to jednak skusiłam się, bo to moje smaki. I absolutnie nie żałuję! Dla mnie prawdziwy hit! Wrócę do tej zupy nieraz:D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.