piątek, 26 czerwca 2020

Bób z kiełbasą po brzostecku – kuchnia podkarpacka

Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka


W naszej regionalnej podkarpackiej kuchni bób często łączony jest ze smażonymi produktami. Ma to na celu wzbogacenie smaku bobu, który lubi dodatki, ale takie połączenie polepsza również jego konsystencję. W Brzostku leżącym na zachodzie województwa, w połowie drogi między Pilznem a Jasłem, jada się bób duszony z młodą cebulą i gotowaną kiełbasą. Bób w takim wydaniu może pełnić rolę zarówno przystawki, jak i dania głównego. Danie jest sycące i swojskie, a jego smak podbija świeża zielenina w postaci natki pietruszki, koperku i mięty.

Przepis na bób po brzostecku od Pani Genowefy Tomaszewskiej z Brzostku został opublikowany w „Brzosteckich przepisach kucharskich” wydanych przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek.

Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka

Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 2 szklanki świeżego bobu
  • 500 g suchej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu (może być olej)
  • 2 młode cebule
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania kiełbasy
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • koperek
  • sól i pieprz

Kiełbasę nakłuwamy widelcem, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 5 minut. Po przestygnięciu kroimy ją na plasterki. Zachowujemy pół szklanki wywaru po gotowaniu kiełbasy.

Cebule kroimy w kostkę, szczypior siekamy. W garnku z grubym dnem lub na patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę z posiekanym czosnkiem, a pod koniec wrzucamy szczypior. Do cebuli dodajemy kiełbasę, wywar, liść laurowy i dusimy na lekkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Do kiełbasy z cebulą dodajemy bób, solimy i gotujemy go do miękkości często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy miętę, posiekaną natkę pietruszki i koperek.


Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również na przepyszny

Bób w śmietanie


 Sałatkę z bobu


oraz inne tradycyjne dania z Podkarpacia,

które znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

 


2 komentarze:

  1. Mała uwaga. Pani Genowefa jest z Brzostku, nie Brzostka. Taka anomalia językowa.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.