środa, 25 lipca 2018

Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka


Czytając o dawnej kuchni z regionu Polski południowo-wschodniej wśród popularnych roślin strączkowych bób często bywa wymieniany jako pierwszy. Z biegiem czasu jednak został on wyparty przez groch i fasolę. Być może dzieje się tak ze względów praktycznych. Fasola i groch doskonale się suszą i można ich używać cały rok, natomiast bób najlepszy jest świeży, ewentualnie lekko podsuszony. Warto zatem korzystać z sezonu i przyrządzić z bobu smaczne danie.
Przepis na bób w śmietanie z cząbrem i majerankiem znalazłam w publikacji „Grochem o kuchnię” wydanej przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Jest ona (publikacja) pokłosiem warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Janinę Olszowy, znawczynię kuchni lasowiackiej. Bób według jej przepisu jest po prostu wyśmienity dzięki niezwykłemu aromatowi sosu śmietanowego. Jeśli tylko macie taką możliwość, użyjcie do jego przygotowania świeżych ziół, które doskonale komponują się ze smakiem bobu.
Bób przyrządzony w ten sposób jest podawany z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 500 g łuskanego bobu
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego cząbru
  • sól, pieprz do smaku
Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 15 minut do miękkości. Zachowujemy około 1/2 szklanki wywaru.
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy bób oraz śmietanę wymieszaną z wywarem. Chwilę gotujemy, by zredukować sos. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dodajemy też roztrzepany jogurt i chwilkę podgrzewamy.


Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA 
po przepisy na inne regionalne dania, np. pierogi z bobem :)


4 komentarze:

  1. To wszystko wygląda bardzo pysznie.Chyba sobie to zrobię kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię bób i podoba mi się bardzo ten przepis, ale mam pytanie: czy bób po ugotowaniu obieramy z łupinek? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młodziutki bób moźe być w skórce. Starszy będzie smaczniejszy obrany. Pozdrawiam :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.