Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Gogołów, gmina Frysztak, powiat strzyżowski
Ciasto
krucho-drożdżowe to jedno z tych wdzięcznych ciast, które łatwo się wyrabia, a
upieczone jest smaczne i długo zachowuje świeżość. Dlatego w naszym regionie z
takiego właśnie ciasta często piecze się ciasteczka. Jeśli rozwałkuje się je
cienko, ciastka są kruche i delikatne. Przygotowane z ciasta nieco grubszego,
są miękkie i mięsiste. Osobiście lubię tę pierwszą wersję, dlatego rozwałkowuję
ciasto dość cienko, co i Wam polecam. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w
Gogołowie ciastka krucho-drożdżowe przygotowują w formie pierożków. Zlepione
brzegi ciastek lubią się w piekarniku lekko otworzyć, jednak po upieczeniu
wracają do swojego kształtu, a marmolada pozostaje w środku. Warto dodać, że
ciasto przygotowuje się praktycznie bez cukru (poza tą niewielką ilością
potrzebną do obudzenia drożdży), a cała słodycz ciastek pochodzi z marmolady.
Warto więc do tego wypieku wybrać dobrą, gęstą marmoladę o ulubionym smaku.
Sprawdzą się też powidła, byle by nie były zbyt wodniste. Zapraszam do
wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu, który pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska
kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu
działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 40 sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 250 g margaryny lub masła
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g marmolady
- cukier puder do oprószenia
Drożdże
wkładamy do kubka i rozcieramy z cukrem za pomocą łyżki, aż zamienią się w
płyn. Dodajemy łyżkę mąki, śmietanę, mieszamy i odstawiamy na około 10-15
minut.
Mąkę
przesiewamy i siekamy z margaryną lub masłem. Dodajemy żółtka, drożdże ze
śmietaną i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki i przygotowujemy
stolnicę, którą oprószamy mąką. Odrywamy połowę ciasta (reszta czeka w lodówce)
i rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka średnicy 6-7 cm. Na
każde kółko nakładamy pół łyżeczki marmolady i zlepiamy brzegi (podobnie jak
zlepia się pierogi). Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Z drugą częścią cista postępujemy tak samo. Pierożki pieczemy około
15 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół). Wystudzone pierożki
oprószamy cukrem pudrem.
Więcej regionalnych przepisów na
smaczne ciastka znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.