środa, 10 września 2025

Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka
Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Gogołów, gmina Frysztak, powiat strzyżowski 

Ciasto krucho-drożdżowe to jedno z tych wdzięcznych ciast, które łatwo się wyrabia, a upieczone jest smaczne i długo zachowuje świeżość. Dlatego w naszym regionie z takiego właśnie ciasta często piecze się ciasteczka. Jeśli rozwałkuje się je cienko, ciastka są kruche i delikatne. Przygotowane z ciasta nieco grubszego, są miękkie i mięsiste. Osobiście lubię tę pierwszą wersję, dlatego rozwałkowuję ciasto dość cienko, co i Wam polecam. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gogołowie ciastka krucho-drożdżowe przygotowują w formie pierożków. Zlepione brzegi ciastek lubią się w piekarniku lekko otworzyć, jednak po upieczeniu wracają do swojego kształtu, a marmolada pozostaje w środku. Warto dodać, że ciasto przygotowuje się praktycznie bez cukru (poza tą niewielką ilością potrzebną do obudzenia drożdży), a cała słodycz ciastek pochodzi z marmolady. Warto więc do tego wypieku wybrać dobrą, gęstą marmoladę o ulubionym smaku. Sprawdzą się też powidła, byle by nie były zbyt wodniste. Zapraszam do wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu, który pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka
Pierożki z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 40 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże wkładamy do kubka i rozcieramy z cukrem za pomocą łyżki, aż zamienią się w płyn. Dodajemy łyżkę mąki, śmietanę, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną lub masłem. Dodajemy żółtka, drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki i przygotowujemy stolnicę, którą oprószamy mąką. Odrywamy połowę ciasta (reszta czeka w lodówce) i rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka średnicy 6-7 cm. Na każde kółko nakładamy pół łyżeczki marmolady i zlepiamy brzegi (podobnie jak zlepia się pierogi). Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią cista postępujemy tak samo. Pierożki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół). Wystudzone pierożki oprószamy cukrem pudrem.

 

Więcej regionalnych przepisów na smaczne ciastka znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.