![]() |
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kołodzieje, gmina Bojanów, powiat stalowowolski
Mięta w tradycyjnej kuchni
naszego regionu ma wiele zastosowań – od napojów i naparów, po dania obiadowe,
od słodkich potraw, po typowo wytrawne dania, od dominującego składnika, po
lekki akcent smakowy. W tej ostatniej roli występuje ona w pierogach ruskich, jakie
podaje się, szczególnie latem, w Kołodziejach, miejscowości położonej na
północy Podkarpacia, w dawnej Puszczy Sandomierskiej. Choć mięta to zaledwie
dodatek do typowego farszu, czyli ziemniaków, białego sera i cebulki, to jednak
ożywia ona na smak i charakter dania. Polecam urozmaicić sobie od czasu do
czasu jedno z ulubionych polskich dań :)
Przepis został opracowany na
podstawie informacji od Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Kołodziejach –
dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
![]() |
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- około 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 8 średnich ziemniaków
- 300-400 g półtłustego białego sera (twarogu)
- 1 niewielka cebula
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub inna ilość wg upodobań)
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- masło do okraszenia
Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm. Na każde kółko nakładamy dużą łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę
i solimy ją. Zmniejszamy lekko ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką i wrzucamy
do niej około 12 pierogów. Od czasu do czasu mieszamy lekko drewnianą łyżką, by
pierogi nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze
przez około 3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje
okraszamy masłem.
![]() |
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów na pierogi znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.