niedziela, 21 września 2025

Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka

 

Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka

Pierogi ruskie z miętą – kuchnia podkarpacka
Lokalizacja: Kołodzieje, gmina Bojanów, powiat stalowowolski

Mięta w tradycyjnej kuchni naszego regionu ma wiele zastosowań – od napojów i naparów, po dania obiadowe, od słodkich potraw, po typowo wytrawne dania, od dominującego składnika, po lekki akcent smakowy. W tej ostatniej roli występuje ona w pierogach ruskich, jakie podaje się, szczególnie latem, w Kołodziejach, miejscowości położonej na północy Podkarpacia, w dawnej Puszczy Sandomierskiej. Choć mięta to zaledwie dodatek do typowego farszu, czyli ziemniaków, białego sera i cebulki, to jednak ożywia ona na smak i charakter dania. Polecam urozmaicić sobie od czasu do czasu jedno z ulubionych polskich dań :)

Przepis został opracowany na podstawie informacji od Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Kołodziejach – dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 300-400 g półtłustego białego sera (twarogu)
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub inna ilość wg upodobań)
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do okraszenia

Przygotowujemy farsz.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Biały ser i przestygnięte ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę drobniutko siekamy i dusimy ją z odrobiną soli na maśle. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona. Do ziemniaków i sera dodajemy cebulę, miętę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Wyrabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto.

Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm. Na każde kółko nakładamy dużą łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Zmniejszamy lekko ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką i wrzucamy do niej około 12 pierogów. Od czasu do czasu mieszamy lekko drewnianą łyżką, by pierogi nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez około 3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy masłem.

Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka
Pierogi ruskie z miętą - kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich przepisów na pierogi znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.