sobota, 27 września 2025

Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Temeszów, gmina Dydnia, powiat brzozowski

Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z Kresów Wschodnich. Choć współcześnie nie jest już tak popularna jak niegdyś, nadal jest daniem chętnie przygotowywanym w niektórych zakątkach naszego regionu. Przygotowuje się ją z tartych ziemniaków, do których dodaje się smażony boczek z cebulą, śmietanę i jajka. Przyprawioną masę zapieka się w foremce i podaje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym. Babkę można również pokroić w grube plastry i podsmażyć z obu stron przed podaniem. Przepis, który dzisiaj proponuję, jest szczególny ze względu na dodatek kaszanki. Nie dominuje ona dania, ale jest delikatnym akcentem smakowym, który urozmaica potrawę. Na wierzchu babki układa się plasterki słoniny, która ma zapobiegać wysychaniu dania podczas pieczenia. Moja słoninka nieco się zrolowała, co nie było efektem zamierzonym, jednak uznałam, że pokażę Wam babkę właśnie taką, zwłaszcza że  smakowała doskonale :)

Przepis Klubu Seniora w Temeszowie pochodzi z publikacji „Z dydyńskiego ogrodu na stół” wydanej przez Urząd Gminy w Dydni.

Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Składniki na keksówkę 31x13 cm:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 150 g kaszanki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • kilka cienkich plasterków słoniny
  • kawałek masła i kilka łyżek bułki tartej do foremki

Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Boczek podsmażmy na patelni, a kiedy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości cebuli. Dodajemy kaszankę bez osłonki pokrojoną w plasterki. Smażymy wszystko kilka minut.

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wykładamy na sitko i odciskamy nad miską. Odciśnięty płyn wylewamy, a do skrobi osadzonej na dnie miski dodajemy gorący boczek z cebulą i kaszanką. Zaparzenie ziemniaków gorącymi dodatkami zapobiegnie ich ciemnieniu. Dodajemy obie mąki, jajka, śmietanę, majeranek, sól oraz pieprz. Dobrze mieszamy.

Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną i na wierzchu układamy plasterki słoniny. Pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka


Więcej tradycyjnych przepisów z regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.