![]() |
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Temeszów, gmina Dydnia, powiat brzozowski
Babka ziemniaczana to potrawa
wywodząca się z Kresów Wschodnich. Choć współcześnie nie jest już tak popularna
jak niegdyś, nadal jest daniem chętnie przygotowywanym w niektórych zakątkach
naszego regionu. Przygotowuje się ją z tartych ziemniaków, do których dodaje
się smażony boczek z cebulą, śmietanę i jajka. Przyprawioną masę zapieka się w
foremce i podaje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym. Babkę można również
pokroić w grube plastry i podsmażyć z obu stron przed podaniem. Przepis, który
dzisiaj proponuję, jest szczególny ze względu na dodatek kaszanki. Nie dominuje
ona dania, ale jest delikatnym akcentem smakowym, który urozmaica potrawę. Na
wierzchu babki układa się plasterki słoniny, która ma zapobiegać wysychaniu
dania podczas pieczenia. Moja słoninka nieco się zrolowała, co nie było efektem
zamierzonym, jednak uznałam, że pokażę Wam babkę właśnie taką, zwłaszcza że smakowała doskonale :)
Przepis Klubu Seniora w
Temeszowie pochodzi z publikacji „Z dydyńskiego ogrodu na stół” wydanej przez
Urząd Gminy w Dydni.
![]() |
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę 31x13 cm:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 150 g kaszanki
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml śmietany 30%
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- kilka cienkich plasterków słoniny
- kawałek masła i kilka łyżek bułki tartej do foremki
Boczek kroimy w drobną kostkę,
cebulę również. Boczek podsmażmy na patelni, a kiedy wytopi się trochę
tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości cebuli. Dodajemy kaszankę bez
osłonki pokrojoną w plasterki. Smażymy wszystko kilka minut.
Ziemniaki ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Wykładamy na sitko i odciskamy nad miską. Odciśnięty płyn wylewamy,
a do skrobi osadzonej na dnie miski dodajemy gorący boczek z cebulą i kaszanką.
Zaparzenie ziemniaków gorącymi dodatkami zapobiegnie ich ciemnieniu. Dodajemy obie
mąki, jajka, śmietanę, majeranek, sól oraz pieprz. Dobrze mieszamy.
Keksówkę smarujemy masłem i
oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną i na wierzchu układamy
plasterki słoniny. Pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
(grzałka góra-dół).
![]() |
Babka ziemniaczana z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Więcej tradycyjnych
przepisów z regionu znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.