piątek, 3 października 2025

Zupa jarzynowa zasmażana – kuchnia podkarpacka

Zupa jarzynowa zasmażana – kuchnia podkarpacka
Zupa jarzynowa zasmażana – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Dębica, powiat dębicki

Podobno wielu obcokrajowców zachwyca w polskiej kuchni mnogość i różnorodność zup. Sami chyba jednak tego nie doceniamy. Dzielimy zupy z grubsza na pomidorową, ogórkową i jarzynową, a każda z nich w każdym domu gotowana jest trochę inaczej. Zupa jarzynowa jest pod tym względem szczególna, ponieważ można ją ugotować na wiele sposobów– z różnych sezonowych warzyw, z różnymi dodatkami, zagęszczaną na różne sposoby. Tym razem proponuję Wam zupę z jesiennych warzyw, która zagęszczona jest zasmażką. Autorki przepisu zwracają uwagę na jeden wyjątkowy dodatek – świeżą miętę, która dodana na końcu, podkreśla smak zupy.

Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”.

Zupa jarzynowa zasmażana – kuchnia podkarpacka
Zupa jarzynowa zasmażana – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g kości kulinarnych
  • 2,5 litra wody
  • 150 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 80 g selera
  • 80 g pora
  • 50 g cebuli
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 100 g kapusty
  • 100 g słoniny
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • świeża mięta

Wodę solimy płaską łyżką soli, wkładamy do niej kości kulinarne i na wolnym ogniu przez 30 minut gotujemy wywar. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a potem kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pora kroimy w krążki, a fasolę szparagową na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Kapustę cienko szatkujemy.

Do odcedzonego wywaru dodajemy warzywa i gotujemy około pół godziny. W międzyczasie słoninę kroimy w drobną kostkę i na małym ogniu wytapiamy skwarki. Jeśli tłuszczu jest bardzo dużo, część można odlać. Do pozostałego tłuszczu ze skwarkami wsypujemy mąkę i smażymy aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę przekładamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i świeżą posiekaną miętą.

Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKRPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.