Makownik – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Nowosiółki Dydyńskie, gmina Fredropol, powiat przemyski
Zawijane makowce w cieście drożdżowym to świąteczny klasyk,
którego nie trzeba reklamować. Ale być może zainteresuje Was przepis, w którym
do ciasta zamiast masła dodaje się olej, a mak jest nie tylko parzony, ale
również smażony? Zapraszam na makownik według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich
„Pokolenie” w Nowosiółkach Dydyńskich. Żeby zminimalizować ryzyko pęknięcia
makowca polecam owinąć go papierem do pieczenia, jednak oryginalny przepis o
tym nie wspomina, więc pozostawiam to Waszemu doświadczeniu :)
Przepis na makownik pochodzi z publikacji „Przepisy
kulinarne naszych przodków LGD „Ziemia Przemyska”.
Makownik – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 2 makowniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki oleju
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- sól
Masa makowa:
- 500 g maku suchego
- 100 g masła
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 3 całe jajka
- bakalie
- olejek migdałowy
Z drożdży, cukru i odrobiny letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy
go na 15 minut aż podrośnie. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, żółtka,
pozostały cukier, resztę mleka, dużą szczyptę soli i olej. Zagniatamy ciasto i
odstawiamy je do wyrośnięcia. Mak parzymy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dobrze go odciskamy z wody i mielimy na drobnym sitku. Masło roztapiamy,
dodajemy cukier, miód, zmielony mak, bakalie, olejek i żółtka, a następnie
całość podsmażamy, a potem studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy
do przestudzonego maku delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą
część rozwałkowujemy, nakładamy masę makową i zwijamy w rulon. Każdy makownik
dwukrotnie zawijamy ściśle papierem do pieczenia tak, żeby nie było większego
luzu niż na jeden palec. Odstawiamy na
30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Makowniki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Makownik – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.