niedziela, 22 grudnia 2024

Makownik – kuchnia podkarpacka

Makownik – kuchnia podkarpacka
Makownik – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Nowosiółki Dydyńskie, gmina Fredropol, powiat przemyski

Zawijane makowce w cieście drożdżowym to świąteczny klasyk, którego nie trzeba reklamować. Ale być może zainteresuje Was przepis, w którym do ciasta zamiast masła dodaje się olej, a mak jest nie tylko parzony, ale również smażony? Zapraszam na makownik według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Pokolenie” w Nowosiółkach Dydyńskich. Żeby zminimalizować ryzyko pęknięcia makowca polecam owinąć go papierem do pieczenia, jednak oryginalny przepis o tym nie wspomina, więc pozostawiam to Waszemu doświadczeniu :)

Przepis na makownik pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków LGD „Ziemia Przemyska”.

Makownik – kuchnia podkarpacka
Makownik – kuchnia podkarpacka

Składniki na 2 makowniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • sól

Masa makowa:

  • 500 g maku suchego
  • 100 g masła
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 3 całe jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Z drożdży, cukru i odrobiny letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy go na 15 minut aż podrośnie. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, żółtka, pozostały cukier, resztę mleka, dużą szczyptę soli i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia. Mak parzymy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dobrze go odciskamy z wody i mielimy na drobnym sitku. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód, zmielony mak, bakalie, olejek i żółtka, a następnie całość podsmażamy, a potem studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonego maku delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy, nakładamy masę makową i zwijamy w rulon. Każdy makownik dwukrotnie zawijamy ściśle papierem do pieczenia tak, żeby nie było większego luzu niż na jeden palec.  Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Makowniki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Makownik – kuchnia podkarpacka
Makownik – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.