Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka |
Łemkowie
to wschodniosłowiańska grupa etniczna, w Polsce zamieszkująca głównie obszar
Beskidu Niskiego oraz zachodnich krańców Bieszczadów i wschodnich krańców Beskidu
Sądeckiego. Podstawą wyżywienia dawnych Łemków były ziemniaki, kiszona kapusta,
mąka pszenna i owsiana oraz kasza owsiana i jęczmienna. Kuchnia łemkowska jest
typową kuchnią karpacką, gdzie tradycyjna rusińska kuchnia chłopska wzbogacona była
wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich
samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie
noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te,
przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z
mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z
roztopionym masłem, podsmażoną cebulą lub posypane białym serem albo bryndzą.
Haluszky sprawdzą się również dodane do zupy. W kuchni polskiej odpowiednikiem Haluszków
- paluszków są kopytka.
Przepis
Terezy Kyszczak, który pierwotnie pochodzi z opublikowanej we Lwowie w 1998
roku broszury „Tradycijni łemkiwśki strawy”, znalazł się w opracowanym przez
Roberta Bańkosza zbiorze pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego
pogranicza”.
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła do omasty
- biały ser na wierzch
Ziemniaki
obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i
rozcieramy na tarce (oczywiście można je przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić
w inny sposób). Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, jajko i sól. Krótko
wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 części i kolejno z każdej części
formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i
odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym
wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Odcedzone
kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy
gorące.
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka |
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich przepisów
w zakładce
Robię bardzo podobne paluchy, a moja mama robiła je dość często kakt byliśmy dziećmi🙂 http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2018/09/paluchy.html
OdpowiedzUsuńObowiązkowo z topionym maselkoem i posypane cukrem.
Uwielbiam <3 Babcia często robiła nam takie paluszki :)
OdpowiedzUsuńPół kg mąki?.... coś nie tak...chyba 50 g
OdpowiedzUsuńProporcje wg oryginalnego przepisu.
Usuń