środa, 6 stycznia 2021

Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka

Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka


Łemkowie to wschodniosłowiańska grupa etniczna, w Polsce zamieszkująca głównie obszar Beskidu Niskiego oraz zachodnich krańców Bieszczadów i wschodnich krańców Beskidu Sądeckiego. Podstawą wyżywienia dawnych Łemków były ziemniaki, kiszona kapusta, mąka pszenna i owsiana oraz kasza owsiana i jęczmienna. Kuchnia łemkowska jest typową kuchnią karpacką, gdzie tradycyjna rusińska kuchnia chłopska wzbogacona była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym masłem, podsmażoną cebulą lub posypane białym serem albo bryndzą. Haluszky sprawdzą się również dodane do zupy. W kuchni polskiej odpowiednikiem Haluszków - paluszków są kopytka.

Przepis Terezy Kyszczak, który pierwotnie pochodzi z opublikowanej we Lwowie w 1998 roku broszury „Tradycijni łemkiwśki strawy”, znalazł się w opracowanym przez Roberta Bańkosza zbiorze pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza”.


Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła do omasty
  • biały ser na wierzch

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i rozcieramy na tarce (oczywiście można je przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w inny sposób). Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, jajko i sól. Krótko wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 części i kolejno z każdej części formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Odcedzone kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy gorące.


Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka

Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka


  

Więcej podkarpackich przepisów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne paluchy, a moja mama robiła je dość często kakt byliśmy dziećmi🙂 http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2018/09/paluchy.html
    Obowiązkowo z topionym maselkoem i posypane cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam <3 Babcia często robiła nam takie paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pół kg mąki?.... coś nie tak...chyba 50 g

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.