sobota, 28 stycznia 2017

Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka
Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak.
Nazwa pierogów zapewne pochodzi od dwukolorowego (srokatego) farszu, ale o szczegóły trzeba zapytać panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zgłobniu (gmina Boguchwała). To kolejny proponowany przeze mnie podkarpacki przepis z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka
Składniki:

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • troszkę oleju
  • letnia woda (ile ciasto zabierze)
Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg):
  • około 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g białego sera (twarogu)
Kawałek słoniny na skwarki.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka
Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około 30-45 minut). W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i odciskamy nadmiar płynu. Do wystudzonej kapusty dodajemy zmielony albo przeciśnięty przez praskę twaróg. Solimy i pieprzymy do smaku.

Z mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami.



Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ.
Znajdziecie tam między innymi inne rodzaje podkarpackich pierogów.



17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy farsz.
    Zjadłabym... Tylko lepić się nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę lepić, ale miło by było, gdyby ktoś później pozmywał ;)

      Usuń
  2. Z kiszoną kapustą z twarogiem nie znam, ale z białą kapustą i twarogiem...pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam je w planach. Nawet przypadkiem rozmawiałam dzisiaj o takich pierogach z moją mamą :)

      Usuń
  3. No proszę, u mnie też dziś pierogi na blogu, wprost ze Słowacji - z bryndzą i ziemniakami :)
    https://skarbnica-smakow.blogspot.com/2017/01/bryndzove-pirohy-sowackie-pierogi-z.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa jak smakują. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny farsz, ten smak do mnie przemawia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego farszu dotąd nie próbowałam, ciekawi mnie smak kapusty w duecie z twarogiem, będę musiała zrobić podobne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Farsz serowo kapuściany brzmi naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry :) Podkarpacki Blog Kulinarny czyta w moich myślach...Szukałam ich nazwy po odległych zakamarkach internetu i rodzinnych przepisach aż w końcu wiem jak są nazywane. U mnie w domu były to po prostu PIEROGI z Kapustą i Twarogiem. Pycha. Mam nadzieję, że nie przeszkadza to pani, że udostępniłam ten wpis na mojej stronie na FB.... Uwielbiam pierogi i uwielbiam je robić! Pozdrawiam serdecznie!https://www.facebook.com/pierogi.workroom/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie mam nic przeciwko :) Życzę wielu najedzonych i zadowolonych klientów :)

      Usuń