czwartek, 5 stycznia 2017

Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka
Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest tanie. Polecam za paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Tarnawki (gmina Markowa), które podzieliły się tym przepisem w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Składniki na foremkę 30x41 cm:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • bułka tarta (około 3 łyżki)
  • cynamon (około 1-2 łyżki)
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady
Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka

Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (nieco cieńsze niż 1 cm).  Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy ją bułką tartą i układamy na niej 1 warstwę plasterków jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Jabłka układamy na dnie foremki (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka)
Przygotowujemy ciasto. Do jego przygotowania najlepsze są jajka w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Białka ubijamy mikserem aż będą błyszczące (ja dodaję zawsze szczyptę soli). Nie przerywając ubijania dodajemy do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Kiedy piana będzie już gęsta nadal miksujemy dodając po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na foremkę z jabłkami i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) około 15-18 minut.



Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Z rolady ściągamy papier i zawijamy ją przy pomocy wilgotnej ściereczki (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka)

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, nakrywamy je czystą ściereczka o większym rozmiarze, którą wcześniej zwilżamy wodą. Całość obracamy nad stołem do góry dnem w taki sposób, aby na stole leżała ściereczka, a na niej ciasto z przyklejonym u góry papierem do pieczenia. Z ciepłego ciasta delikatnie ściągamy papier. Pomagając sobie ściereczką delikatnie, ale ściśle zwijamy ciepłą roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Całość owijamy tą samą ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia. Gotową roladę można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto w przekroju jest okrągłe, ale u mnie zostało pokrojone na ukos, stąd owalny kształt plasterków rolady. Pomimo braku żelatyny czy kremu rolada trzyma swój kształt i nie musi być przechowywana w lodówce.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka





25 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę smacznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że rolada wpadła Ci w oko :)

      Usuń
  2. Jaka pyszna rolada. :-) Mogę kawałek do kawki? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda! Zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To niepozorna rolada, której nie powstydzę się nawet na wielkiej imprezie :)

      Usuń
  4. Cudna rolada. Poproszę do kawki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna rolada. Poproszę do kawki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna rolada, bardzo apetycznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy wszystko co z jabłkami <3 Jaka piękna zmiana na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i miło mi, że zauważyłyście :) Koleżanka podarowała mi logo i mały lifting kolorystyczny stał się niezbędny :)

      Usuń
  8. Cudowna i niezwykle apetyczna rolada! Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny raz sprawdza się powiedzenie 'w prostocie siła' :)

      Usuń
  9. Wygląda pięknie! Taka równiutka i na pewno smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, choć co do równości zawsze mam wrażenie, że można było lepiej ;)

      Usuń
  10. Pęknie wygląda! Nigdy nie robiłam rolady, bo przez to zwijanie, wydaje mi się bardzo trudna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy w środku jest masa z galaretką albo owocami jest trochę trudniej. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Możesz śmiało eksperymentować :)

      Usuń
  11. Prezentuje się pięknie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten przepis to dla mnie wehikuł czasu :) Przeniósł mnie jakieś dwadzieścia lat wstecz, kiedy to dopiero stawiałam pierwsze kroki w gotowaniu i pieczeniu. Tego dnia przyszła do nas babcia i tak spontanicznie upiekłyśmy razem to właśnie ciasto, pod jej dyktando, bez żadnych książek kucharskich czy zeszytów z przepisami - cała receptura była w babcinej głowie. Dlatego kiedy poleciłaś mi to ciasto nie mogłam go nie upiec. Wyszło pyszne. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią i wspomnieniem. Wspomnienia związane z babciami zawsze szczególnie mnie rozczulają :)

      Usuń