środa, 14 grudnia 2016

Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka

Twarożniki z sera
W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą.
Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Składniki:
  • 750 g sera białego (twarogu)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące.
Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem.








22 komentarze:

  1. Wspaniałe i bardzo apetyczne placuszki. Zapisuję do jak najszybszego zrobienia :D Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będę Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Regionalne przepisy zwykle są niepozorne i zwykle kryją w sobie przyjemną niespodziankę :)

      Usuń
  3. Jadłam kiedyś takie placuszki z serem i były pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  4. tego dania nie znam, a uwielbiam wszystkie placuszki i ser biały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jest pomysł jak to połączyć :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że są popularne, bo zasługują na to :)

      Usuń
  6. Moje Trole uwielbiają je z konfiturą malinową. Ja w zresztą też. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, Ty i Twoje pociechy mamy podobny gust :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. A o tyle szybciej i łatwiej je wykonać :)

      Usuń
  8. Dziękuję Ci za piękne komentarze na moim blogu <3 A teraz o placuszkach :) Takie z serem to przepyszna alternatywa dla zwykłych racuchów. Ja lubię je z "galaretką" z porzeczki, która jest kwaskowa i słodka zarazem. Lubie też takie podobne gotowane z dziurką w środku (jak kluski śląskie) polane masełkiem i galaretką. I zapytam niesmiało o Twoje imię, bo szukałam, ale jakoś nie mogę się doszukać, choć wiem, że to może być Twój sekret. Basia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą owocową galaretką na pewno smakują genialnie :) Co do pozostałych tematów, to lecę do Babowni ;)

      Usuń
  9. A można je smażyć na teflonowej patelni? Bez tłuszczu? Albo upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam smażyć ich bez tłuszczu, albo piec, ale myślę, że w piekarniku mogłyby zeschnąć zamiast się upiec, natomiast smażenie na patelni bez tłuszczu może się sprawdzić.

      Usuń
  10. A ile placuszków wychodzi z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba ok. 16 :)

      Usuń