Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka |
Wielu obcokrajowców w kuchni polskiej najbardziej ceni sobie
zupy. Również podkarpacka kuchnia obfituje w przepisy na przeróżne polewki, zalewajki,
kapuśniaki i barszcze. Prosta codzienna kuchnia naszego regionu to zarówno
typowo polskie zupy, znane w całym kraju, jak i dania wyjątkowe, unikatowe,
związane z lokalną tradycją. W żadnym zbiorze regionalnych przepisów z różnych
zakątków naszego województwa nie znalazłam tyle przepisów na dania z rzepy, co
w publikacjach dotyczących Powiatu Kolbuszowskiego. Jest wśród nich między
innymi zupa z rzepy – skromna, delikatna, gotowana na wywarze warzywno-mięsnym.
Zupa z rzepy zabielana jest śmietaną i zagęszczona zasmażką, mimo to zachowuje
lekkość i świeży smak dzięki rzepie, która jest jej głównym składnikiem.
Przepis na zupę z rzepy Pani Marii Rzeszutek z Gminy Cmolas
został opublikowany na portalu powiat.kolbuszowski.pl
Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- kości drobiowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 rzepy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- sól
- cukier
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kości oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i opieczoną na ogniu cebulę. Na wolnym ogniu gotujemy wywar soląc go do smaku. Gotowy odcedzam. Ugotowaną marchewkę, seler i pietruszkę – ścieramy na tarce o grubych oczkach i odkładamy. Natomiast do wywaru dodajemy drobno pokrojoną obraną rzepę i gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i zagotowujemy. Dodajemy również starte na tarce warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą i cukrem, a na końcu zaprawiamy śmietaną.
Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Ale ile tej wody wlać?
OdpowiedzUsuń1-1,5 litra
Usuń