piątek, 27 listopada 2020

Zupa z rzepy – kuchnia podkarpacka

Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka
Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka


Wielu obcokrajowców w kuchni polskiej najbardziej ceni sobie zupy. Również podkarpacka kuchnia obfituje w przepisy na przeróżne polewki, zalewajki, kapuśniaki i barszcze. Prosta codzienna kuchnia naszego regionu to zarówno typowo polskie zupy, znane w całym kraju, jak i dania wyjątkowe, unikatowe, związane z lokalną tradycją. W żadnym zbiorze regionalnych przepisów z różnych zakątków naszego województwa nie znalazłam tyle przepisów na dania z rzepy, co w publikacjach dotyczących Powiatu Kolbuszowskiego. Jest wśród nich między innymi zupa z rzepy – skromna, delikatna, gotowana na wywarze warzywno-mięsnym. Zupa z rzepy zabielana jest śmietaną i zagęszczona zasmażką, mimo to zachowuje lekkość i świeży smak dzięki rzepie, która jest jej głównym składnikiem.

Przepis na zupę z rzepy Pani Marii Rzeszutek z Gminy Cmolas został opublikowany na portalu powiat.kolbuszowski.pl


Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka
Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • kości drobiowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 rzepy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  •  sól
  • cukier

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kości oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i opieczoną na ogniu cebulę. Na wolnym ogniu gotujemy wywar soląc go do smaku. Gotowy odcedzam. Ugotowaną marchewkę, seler i pietruszkę – ścieramy na tarce o grubych oczkach i odkładamy. Natomiast do wywaru dodajemy drobno pokrojoną obraną rzepę i gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i zagotowujemy. Dodajemy również starte na tarce warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą i cukrem, a na końcu zaprawiamy śmietaną.


Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka
Zupa z rzepy - kuchnia podkarpacka


 

Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.