niedziela, 9 października 2016

Ciasteczka z marmoladą – kuchnia podkarpacka


Sądziłam, że odnalazłam już swój najlepszy przepis na kruche ciasteczka Tymczasem postanowiłam ostatnio wypróbować przepis z publikacji „Eurogalicja od kuchni” ponieważ zaintrygowało mnie użycie w cieście ugotowanych żółtek. Okazuje się, że do moich ulubionych przepisów dołączyły kolejne rewelacyjne ciasteczka – delikatne, kruche i bardzo smaczne. Przepis pochodzi od Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej. Przeglądając jej propozycje ciast nabrałam pewności, że jeszcze nie raz skorzystam z doświadczenia tej podkarpackiej gospodyni :)

Składniki na około 50 sztuk (podwójnych):
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru (dałam 90 g)
  • 2 żółtka ugotowane
  • 1 żółtko surowe
  • 140 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • marmolada


Z podanych składników wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy jedno kółko pełne, a drugie z dziurką (musi być parzyście).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika jak tylko ciasteczka zaczną łapać delikatny kolor. Studzimy i przekładamy marmoladą.

Bądźcie też przygotowani na to, że dzieciaki zjedzą połowę ciastek zanim sięgniecie po marmoladę ;)




Przepis bierze udział w akcji:



3 komentarze:

  1. Ale super wygląda! Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. WYglądają jak te ze sklepu! Świetne! Ja ostatnio się odchudzam z www.kcalmar.com . Polecam, jako blogerską inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te z misiaczkami byśmy wyjadły jako pierwsze :D

    OdpowiedzUsuń