środa, 16 grudnia 2015

Kapusta z grochem



Kapusta z grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości  na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta.
Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!).
Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce.


Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy go w tej samej wodzie, lekko solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Może to zająć około 20-25 minut (groch łuskany gotuje się krócej) – trzeba próbować pamiętając, że groch z natury jest lekko grudkowaty. Ugotowany groch odcedzamy na sicie.


W czasie, kiedy groch się gotuje przygotowujemy kapustę. Płuczemy ją pod bieżącą wodą, odciskamy i siekamy drobniej na desce do krojenia. Kapustę dobrze jest gotować w garnku z grubym dnem. Wlewamy do niego 2 szklanki wody, zagotowujemy i dodajemy posiekaną kapustę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Często mieszamy, a jeśli woda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy cebule i dusimy je na maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do kapusty dodajemy cebulę i groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie kapusta musi być pieprzna :) 

Przed podaniem kapustę najlepiej podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła. Dopiero wtedy nabiera prawdziwego smaku :)


Przepis bierze udział w akcji:

 Wytrawne potrawy wigilijne Zimowy obiad wege

15 komentarzy:

  1. Ponieważ u mnie w domu nigdy się nie robiło kapusty z grochem, przyrządziłam ją raz, na szczęście nie na Wigilię, bo to była porażka kulinarna. Zupełnie mi się nie udała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiedziałam, że kapusta z grochem może się nie udać :) A inne rodzaje kapusty podajesz w Wigilię?

      Usuń
    2. Nie, w moim rodzinnym domu nie podawało się żadnej kapusty w Wigilię (oprócz tej w pierogach oczywiście) i ja sama też teraz żadnej nie przyrządzam.
      Uprzytomniłam sobie właśnie, że ogólnie w całej rodzinie nie było zwyczaju podawania postnej kapusty, za to od zawsze przygotowywało się bigos noworoczny.

      Usuń
    3. A mnie bigos w ogóle nie kojarzy się ze świętami :)

      Usuń
  2. A może klasyka z połączeniem Przyprawy curry do warzyw Król Kuchni. Kapusta z grochem to ciekawe danie, ale trochę ubogie smakowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, moim zdaniem nie tyle ubogie, co proste smakowo, a to jednak różnica :) Nigdy nie jadłam kapusty kiszonej z curry i próbuje sobie wyobrazić, jak mogłoby to smakować.... I nie wiem..... :) Przyrządzałeś?

      Usuń
  3. U mnie w domu nigdy nie podawało się kapusty z grochem, właściwie sama nie jestem do niej do końca przekonana, ale chciałabym kiedyś spróbować z czystej ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie kapusty z połowy podanej przeze mnie porcji to małe ryzyko, może spróbujesz? :) Jak Ci zasmakuje, możesz zamrozić i podać w Wigilię, a jeśli nie.... zresztą nie sądzę, żeby opcja "nie" wchodziła w grę ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię kapustę z grochem. Jadam ją prawie cały rok, ale jeszcze nigdy w czasie wigilii.
    Dziękuję za udział w wigilijnej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  5. U nas zawsze robi się kapustę z grzybami, z grochem nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jednak to Podkarpacie kapustą stoi ;)

      Usuń
  6. ... a raczej kapustą z grochem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę jak groch z kapustą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przymierzam się od kilku lat, ale jeszcze nie robiłam. Nie pamiętam nawet, czy kiedyś takiej próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń