Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Zapałów, gmina Wiązownica, powiat jarosławski
Kiszona kapusta i kiszone ogórki znane są w każdym zakątku naszego kraju. A czy znacie kiszonego kalafiora z marchewką i rzodkiewką? Takim lokalnym przysmakiem szczycą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zapałowie. Jeśli lubicie kiszonki i cenicie ich zdrowotne właściwości na pewno polubicie te warzywa. Po kilku dniach surowe warzywa zalane solanką nabierają kwaśnego smaku, nieco miękną, ale nadal pozostają chrupiące. W takiej formie są smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi
Jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat”.
Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 kg marchewki
- 3 pęczki rzodkiewki
- koper
- chrzan
- 6 ząbków czosnku
- 3 litry wody
- 3 płaskie łyżki soli
Z kalafiora odrywamy niewielkie różyczki. Marchewkę
obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Na dno
słoja wkładamy koper, chrzan i czosnek, a na to wymieszane warzywa. Zagotowujemy
wodę, mieszamy ją z solą i gorącą zalewamy warzywa. Dociskamy warzywa, na
przykład małym talerzykiem, żeby nie pływały po powierzchni. Zostawiamy do
ukiszenia na 5 dni. Po ukiszeniu trzymamy w lodówce lub chłodnym miejscu.
Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Świetny przepis! Takiej mieszanki warzyw jeszcze nie kisiłam :-)
OdpowiedzUsuń