sobota, 17 lipca 2021

Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka

Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka
Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zapałów, gmina Wiązownica, powiat jarosławski 

Kiszona kapusta i kiszone ogórki znane są w każdym zakątku naszego kraju. A czy znacie kiszonego kalafiora z marchewką i rzodkiewką? Takim lokalnym przysmakiem szczycą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zapałowie. Jeśli lubicie kiszonki i cenicie ich zdrowotne właściwości na pewno polubicie te warzywa. Po kilku dniach surowe warzywa zalane solanką nabierają kwaśnego smaku, nieco miękną, ale nadal pozostają chrupiące. W takiej formie są smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat”.


Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 kg marchewki
  • 3 pęczki rzodkiewki
  • koper
  • chrzan
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 litry wody
  • 3 płaskie łyżki soli

Z kalafiora odrywamy niewielkie różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Na dno słoja wkładamy koper, chrzan i czosnek, a na to wymieszane warzywa. Zagotowujemy wodę, mieszamy ją z solą i gorącą zalewamy warzywa. Dociskamy warzywa, na przykład małym talerzykiem, żeby nie pływały po powierzchni. Zostawiamy do ukiszenia na 5 dni. Po ukiszeniu trzymamy w lodówce lub chłodnym miejscu.


Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka


Więcej lokalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.