niedziela, 18 lipca 2021

Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka

Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: powiat brzozowski 

Wątróbka panierowana to jedno z najsmaczniejszych wcieleń wątróbki, jakie jadłam. Proste danie, o którym wcześniej nie słyszałam, a które zdobyło moje uznanie. Usmażona w panierce wątróbka to nie tylko propozycja na obiad lub kolację, ale także ciekawa przystawka, którą można podać z sosami lub dipami. Najlepsza jest gorąca, ale smakuje również na zimno. W oryginalnym przepisie wątróbka smażona jest na maśle, jednak można ją również usmażyć w głębokim oleju. Polecam wszystkim koneserom podrobów i kuchni lokalnej ;)

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska.


Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa lub cielęca)
  • 1-2 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • masło do smażenia (polecam olej)

Wątróbkę drobiową dokładnie płuczemy i oczyszczamy z błon (wątróbkę wieprzową lub cielęcą kroimy na mniejsze kawałki lub plastry). Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie wątróbkę osuszamy, oprószamy mąką pszenną i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru panierki. Solimy dopiero po usmażeniu.


Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka

Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis, o takiej wątróbce nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis! Kocham wątróbkę od dziecka.
    W takim wydaniu nigdy jej nie jadłam. Spróbuję z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.