czwartek, 15 lipca 2021

Bób marynowany – kuchnia podkarpacka

Bób marynowany – kuchnia podkarpacka
Bób marynowany – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Grabownica Starzeńska, gmina Brzozów, powiat brzozowski 

Sezon na bób trwa bardzo krótko, dlatego namawiam Was dzisiaj do marynowania bobu sposobem pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej. Lekka marynata z soli i kwasku cytrynowego sprawia, że bób ze słoika smakuje jak skrzyżowanie świeżego gotowanego bobu z groszkiem konserwowym. Marynowany bób nadaje się do zielonych sałat, sałatek albo jako dodatek do obiadu. Jeśli lubicie bób, to i ta forma przypadnie Wam do gustu.

Zwracam Waszą uwagę na fakt, że oryginalny przepis zakłada wykorzystanie młodego bobu w strączkach. Niestety w sklepach można kupić zwykle nieco starszy bób, już obrany ze strąków, którego ziarna pokryte są łupką, ale i ten doskonale się sprawdzi, tyle że zamiast gotować wyłuskany bób, gotuje. się ziarna pokryte łupką, którą obiera się po ugotowaniu. W obu wersjach marynowany bób jest bardzo smaczny i wart odrobiny pracy.

Przepis pochodzi z publikacji „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi Brzozowskiej”  opracowanej z inicjatywy Stowarzyszenia Kobiet „Gosposiada” w Jasienicy Rosielnej.


Bób marynowany – kuchnia podkarpacka
Bób marynowany – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 1 kg młodego bobu w strączkach lub dojrzałego bobu
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Młody bób łuskamy ze strączków, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i chwilę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do słoików. Jeśli mamy bób dojrzały gotujemy go w łupkach, a następnie przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy, po czym wkładamy do słoików.

4 szklanki wody zagotowujemy z solą i kwaskiem cytrynowym. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z bobem, zakręcamy i pasteryzujemy godzinę na wolnym ogniu.


Bób marynowany - kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.