Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Łubno Opace, Gmina Tarnowiec, Powiat Jasło
Miękki kalafior usmażony w naleśnikowym cieście na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kalafiora. Danie jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne, a wręcz wciągające. Nie ma co za wiele pisać, po prostu trzeba zrobić :)
Zapraszam na kalafiora w cieście z przepisu Pani Stanisławy
Kobak z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno Opace, który został umieszczony w
publikacji LGD Nowa Galicja pt. „Smaki Nowej Galicji”.
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 średni kalafior (około 750 g)
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1-2 łyżki oleju
- 1 niepełna szklanka wody
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia (np. olej)
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie
do miękkości, ale uważamy żeby nie był rozgotowany. Odcedzamy i studzimy.
Mąkę łączymy z jajkiem, olejem i solą. Dodajemy niecałą
szklankę wody i mieszamy. Ciasto powinno być tak gęste, jak na naleśniki.
W niewielkim głębokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy
tłuszcz i smażymy w nim różyczki kalafiora w cieście. Wyciągamy, kiedy zaczną
się lekko rumienić. Podajemy gorące – bezpośrednio po usmażeniu lub odgrzane w
piekarniku.
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka |
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Robiłem raz kalafiora smażonego w panierce z bułki tartej, był pyszny. Podejrzewam, że ten również niczego sobie :)
OdpowiedzUsuń