sobota, 24 kwietnia 2021

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Łubno Opace, Gmina Tarnowiec, Powiat Jasło

Miękki kalafior usmażony w naleśnikowym cieście na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kalafiora. Danie jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne, a wręcz wciągające. Nie ma co za wiele pisać, po prostu trzeba zrobić :)

Zapraszam na kalafiora w cieście z przepisu Pani Stanisławy Kobak z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno Opace, który został umieszczony w publikacji LGD Nowa Galicja pt. „Smaki Nowej Galicji”.


Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 średni kalafior (około 750 g)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 niepełna szklanka wody
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia (np. olej)
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości, ale uważamy żeby nie był rozgotowany. Odcedzamy i studzimy.
Mąkę łączymy z jajkiem, olejem i solą. Dodajemy niecałą szklankę wody i mieszamy. Ciasto powinno być tak gęste, jak na naleśniki.
W niewielkim głębokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim różyczki kalafiora w cieście. Wyciągamy, kiedy zaczną się lekko rumienić. Podajemy gorące – bezpośrednio po usmażeniu lub odgrzane w piekarniku.

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Robiłem raz kalafiora smażonego w panierce z bułki tartej, był pyszny. Podejrzewam, że ten również niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.