niedziela, 18 grudnia 2022

Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka

Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Lisów, gmina Skołyszyn, powiat jasielski 

Choć na Podkarpaciu na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czerwony barszcz lub barszcz grzybowy, w wielu domach w tym wyjątkowym dniu podaje się również inne zupy. Pisałam już kiedyś o zupie rybnej i zupie migdałowej z naszego regionu, a tym razem zapraszam na wigilijną zupę grochową. Ponieważ dania podawane w Wigilię powinny być postne, taka też jest zupa grochowa z Lisowa. Nie brak jej jednak aromatu dzięki wywarowi z suszonych grzybów i typowym dla grochówki przyprawom.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Lisowa pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”.


Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 20 g suszonych grzybów

Dzień wcześniej płuczemy groch i zalewamy go zimną wodą (kilka centymetrów powyżej grochu). Grzyby również płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia grzyby gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Groch odcedzamy, zalewamy go wywarem grzybowym, dodajemy ugotowane grzyby, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Jeśli wywaru grzybowego jest za mało, zupę uzupełniamy wodą. Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki.


Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów

w tym przepisy wigilijne

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.