Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Lisów, gmina Skołyszyn, powiat jasielski
Choć na Podkarpaciu na wigilijnym stole najczęściej
pojawia się czerwony barszcz lub barszcz grzybowy, w wielu domach w tym
wyjątkowym dniu podaje się również inne zupy. Pisałam już kiedyś o zupie rybnej
i zupie migdałowej z naszego regionu, a tym razem zapraszam na wigilijną zupę
grochową. Ponieważ dania podawane w Wigilię powinny być postne, taka też jest
zupa grochowa z Lisowa. Nie brak jej jednak aromatu dzięki wywarowi z suszonych
grzybów i typowym dla grochówki przyprawom.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Lisowa pochodzi z
publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”.
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 300 g grochu łuskanego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- 20 g suszonych grzybów
Dzień wcześniej płuczemy groch i zalewamy go zimną
wodą (kilka centymetrów powyżej grochu). Grzyby również płuczemy i zalewamy
wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia grzyby gotujemy na wolnym ogniu około
30 minut w wodzie, w której się moczyły. Groch odcedzamy, zalewamy go wywarem
grzybowym, dodajemy ugotowane grzyby, kminek, liść laurowy, ziele angielskie,
pieprz oraz sól. Jeśli wywaru grzybowego jest za mało, zupę uzupełniamy wodą. Gotujemy
tak długo, aż groch będzie miękki.
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
w tym przepisy wigilijne
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.