wtorek, 20 grudnia 2022

Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka

Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka
Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski

Do wigilijnej ryby zazwyczaj podaje się ziemniaki i duszoną kapustą. Jednak w niektórych podkarpackich domach z ziemniaków rezygnuje się w ogóle lub zastępuje się je grochem. W Brzyskach jest to groch ugotowany z odrobiną marchewki, którego smak podkreśla spora ilość masła i usmażona na nim cebula z czosnkiem. To prosty, ale smaczny dodatek, który dobrze komponuje się zarówno z rybą, jak i kapustą. Trzeba go tylko dobrze doprawić pieprzem i zadbać, by nie był zbyt suchy.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk pochodzi z publikacji Stowarzyszenia LGD „Liwocz”.


Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka
Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g łuskanego grochu
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia wodę odlewamy i groch zalewamy świeżą wodą około 3-4 cm powyżej grochu, solimy i gotujemy. W tym czasie masło roztapiamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko solimy. Po kilku minutach dodajemy także posiekany czosnek. Kiedy groch jest niemal zupełnie miękki, dodajemy do niego startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz masło z cebulą i czosnkiem. Wody nie powinno być więcej niż 1-2 cm ponad powierzchnię grochu. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka
Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych wigilijnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.