Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski
Do wigilijnej ryby zazwyczaj podaje się ziemniaki i duszoną kapustą. Jednak w niektórych podkarpackich domach z ziemniaków rezygnuje się w ogóle lub zastępuje się je grochem. W Brzyskach jest to groch ugotowany z odrobiną marchewki, którego smak podkreśla spora ilość masła i usmażona na nim cebula z czosnkiem. To prosty, ale smaczny dodatek, który dobrze komponuje się zarówno z rybą, jak i kapustą. Trzeba go tylko dobrze doprawić pieprzem i zadbać, by nie był zbyt suchy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk pochodzi z
publikacji Stowarzyszenia LGD „Liwocz”.
Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g łuskanego grochu
- 200 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 24
godziny. Następnego dnia wodę odlewamy i groch zalewamy świeżą wodą około 3-4
cm powyżej grochu, solimy i gotujemy. W tym czasie masło roztapiamy na patelni
i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko solimy. Po kilku minutach
dodajemy także posiekany czosnek. Kiedy groch jest niemal zupełnie miękki,
dodajemy do niego startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz masło z
cebulą i czosnkiem. Wody nie powinno być więcej niż 1-2 cm ponad powierzchnię
grochu. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Groch na gęsto – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych wigilijnych specjałów
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.