Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kobylnica Ruska, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski
Jedną z zachwycających cech kuchni podkarpackiej
jest wykorzystanie prostych składników w zupełnie nieoczekiwany sposób.
Zakwaszanie zupy wodą z kiszonych ogórków czy kwasem z kiszonej kapusty jest
powszechne. Jednak użycie kwaśnych jabłek czy żytniego zakwasu do zakwaszenia
czerwonego barszczu już nie. Takie dania są nie tylko smaczne i zaskakujące. Są
unikatowe i to one stanowią o wyjątkowości naszej regionalnej kuchni. Przepis,
który dzisiaj przytaczam, zaintrygował mnie wykorzystaniem żytniego zakwasu w
połączeniu z zabielaniem śmietaną. W barszczu tym dominuje smak warzyw, w tym
oczywiście czerwonych buraków i lekko kwaśny smak żytniego zakwasu. Smaczne,
zdrowe i niepowtarzalne danie. Wypróbujcie koniecznie :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej
pochodzi z publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej
Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Zakwas:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 1 kromka razowego chleba
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l ciepłej wody
Barszcz:
- 400 g buraków ćwikłowych
- 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
- 1 mała główka kapusty
- 4 ziemniaki
- 2 garści fasoli „Jaś”
- 500 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- koperek
Składniki na zakwas mieszamy w glinianym garnku lub
szklanym słoju, wierzch obwiązujemy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
kilka dni do ukiszenia.
W dzień poprzedzający gotowanie barszczu fasolę
zalewamy wodą. Kolejnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy.
Buraki i włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość posolonej wody,
dodajemy do niej starte warzywa i gotujemy je do miękkości. Pod koniec
gotowania dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, a kiedy i one
będą niemal ugotowane dodajemy poszatkowaną kapustę. Po kilku minutach do zupy
dodajemy fasolę i taką ilość zakwasu, żeby barszcz był tak kwaśny, jak lubimy.
Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle.
Na koniec barszcz zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, którą zaprawiamy
odrobiną barszczu, żeby zupa się nie zważyła. Zagotowujemy. Barszcz podajemy
posypany świeżym koperkiem.
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka |
Więcej wyjątkowych podkarpackich zup
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.