sobota, 13 czerwca 2020

Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka

Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka
Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka


W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie słuszna jest zupa ogórkowa z ziemniakami czy z ryżem (oczywiście, że z ryżem!) toczą się od dawna. Tymczasem zupa ze świeżych ogórków jest zupełnie poza tą konkurencją. Starte zielone ogórki i marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :)

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze kulinarnych receptur pt. „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanym przez Centrum Kulturalne w Przemyślu.


Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietany
  • kości kulinarne
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 duże ziemniaki
  • świeży koperek

Kości kulinarne gotujemy w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy wywar.

Ogórki myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i marchewkę smażymy na maśle przez 5-10 minut. Dodajemy je do wywaru mięsnego, wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę podbijamy śmietaną, zagotowujemy i na koniec dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy ją solą i pieprzem.


Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka
Zupa ze świeżych ogórków - kuchnia podkarpacka


Zupa ze świeżych ogórków - kuchnia podkarpacka
Zupa ze świeżych ogórków - kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce


KUCHNIA PODKARPACKA

 

5 komentarzy:

  1. Pysznosci, kocham ogorkowa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis! Zupę gotowałam już dwukrotnie, pycha. Przepis podesłałam mamie i także bardzo smakowała. Wchodzi na stałe do spisu letnich zup.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę. Ja też zostałam fanką tej zupy od pierwszego razu :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.