poniedziałek, 3 kwietnia 2023

Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka

Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kormanice, gmina Fredropol, powiat przemyski

Przepis, który dzisiaj Wam proponuję, to mazurek kokosowo-czekoladowy. Składa się on z dwóch kruchych ciast o lekkim posmaku cytryny, upieczonych z masą kokosową, a przełożony jest masą na bazie białek, masła i kakao. Ciasto łączy w sobie kilka smaków, które harmonijnie współgrają. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto zmięknie i warstwy się połączą.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kormanicach pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.

Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • starta skórka z cytryny

Masa kokosowa:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 białka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • sok z 1 cytryny

Masa czekoladowa:

  • 0,5 szklanki kakao
  • 3 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 50 g masła

Przygotowanie ciasta:

Składniki siekamy, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty 28x38 cm i wykładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, wyklejamy brzegi na wysokość 1,5 cm.

Przygotowanie masy kokosowej:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ujmujemy 1/3 piany, którą smarujemy oba placki. Śmietanę kremówkę mieszamy z wiórkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami olejku. Dodajemy mąkę i pozostałą pianę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C (piekarnik góra-dół).

Przygotowujemy masę czekoladową:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Najlepiej zrobić to nad garnkiem z gotującą się wodą. Kakao mieszamy z olejkiem i miękkim masłem. Połową masy przekładamy wystudzone placki, a resztą smarujemy wierzch. Dowolnie go dekorujemy.

Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA  PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.