czwartek, 19 grudnia 2024

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka
Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wólka Tanewska, gmina Ulanów, powiat niżański

Kasza jęczmienna ze śliwkami jest popularnym wigilijnym daniem na Podkarpaciu, szczególnie w jego południowej części. Na północy województwa, w okolicach Sanu, w wigilijny wieczór podaje się podobne danie z kaszy i śliwek. Jego bazą jednak jest kasza jaglana gotowana na mleku, a nie jęczmienna, co znacząco zmienia smak dania. Przyznam się, że choć nie ugotowałam kaszy na sypko (nie powstrzymałam się przed mieszaniem w obawie przed przypaleniem kaszy), to danie szczególnie przypadło mi do gustu. Może to dlatego, że też jestem z północy regionu, a tutaj ta kasza była bardziej popularna, np. jako farsz do pierogów czy nawet gołąbków? Niemniej zapewniam, że lekko słona kasza jaglana ugotowana na mleku, która czerpie słodycz jedynie z suszonych śliwek i rodzynek, to danie warte miejsca na świątecznych stołach i mam nadzieję, że nie zostanie zapomniane. Dziękuję Małgorzacie, że zechciała podzielić się ze mną tym przepisem :)

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka
Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na dużą salaterkę (jak na zdjęciach):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek

Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Odcedzamy je. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Mleko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy do niego opłukaną kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 15-20 minut (kasza mieszana będzie miała zwartą konsystencję). Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, śliwki i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby kasza napęczniała, ale nie wystygła.

Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. A ja tak gotuję kaszę jaglaną na wigilię
    Kasza jaglana z bakaliami:

    Wypłukaną kaszę jaglaną ugotować na mleku (stosunek objętości kaszy do mleka 1 do 4). Kasza ma być dość dość rzadka. Przygotować naczynie do zapiekania – wysmarować je masłem. Do kaszy dodać wcześniej namoczone bakalie np. rodzynki, figi, suszone śliwki. Wymieszać, dodać cukier waniliowy, osłodzić do smaku. Całość przelać do przygotowanego naczynia i zapiekać w piekarniku, do czasu, aż na wierzchu wytworzy się rumiana skórka.

    Podawać na ciepło albo po wystudzeniu, wtedy smakuje jak sernik.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.