piątek, 29 listopada 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - kuchnia podkarpacka
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem znane są na całym Podkarpaciu, choć przepisy z różnych okolic nieco się różnią. W Bieszczadach do farszu gospodynie dodają gotowane ziemniaki. W Węglówce (gmina Korczyna) smak farszu urozmaicony jest koperkiem. Zaś w poniższym przepisie z Antoników (gmina Lubaczów) farsz składa się ze składników podstawowych: kaszy gryczanej, białego sera i podsmażonej na maśle cebulki. To jeden z tych rodzajów pierogów, które podsmażone smakują równie dobrze, co świeżo ugotowane.

Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki. Znalazł się on w ogromnym zbiorze przepisów na lokalne specjały pod tytułem „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanym przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 szt.:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • (polecam dodać 2 łyżki oleju)
Farsz:
  • 500 g kaszy gryczanej
  • 100 g białego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle. Łączymy kaszę, biały ser i cebulkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Farsz powinien być pikantny.
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Cisto rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i dobrze zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Zmniejszamy gaz, wrzucamy pierogi i delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż lekko napęcznieją. Podajemy od razu po ugotowaniu lub podsmażone.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz