Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka |
Fasola z suszem owocowym to dawne wigilijne danie z Brzysk,
malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie
Podkarpacia. W naszym regionie
połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak
zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest
nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną i podaje na słono.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk opublikowano w zbiorze regionalnych dań świątecznych pt. „Bożonarodzeniowe smaki – świąteczne smaki cz. II”, wydanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”.
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g śliwek suszonych (bezpestkowych)
- 500 g fasoli „Jasiek”
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
Fasolkę namaczamy dzień wcześniej. Śliwki płuczemy i
zalewamy wodą na 1 godzinę. Fasolę gotujemy do miękkości. Śliwki również.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, dodajemy śliwki, masło i zagęszczamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą.
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka |
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
dań
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
O, ciekawy przepis. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń