niedziela, 13 grudnia 2020

Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka

Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka


Fasola z suszem owocowym to dawne wigilijne danie z Brzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia.  W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną i podaje na słono.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk opublikowano w zbiorze regionalnych dań świątecznych pt. „Bożonarodzeniowe smaki – świąteczne smaki cz. II”, wydanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”.


Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 500 g śliwek suszonych (bezpestkowych)
  • 500 g fasoli „Jasiek”
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól

Fasolkę namaczamy dzień wcześniej. Śliwki płuczemy i zalewamy wodą na 1 godzinę. Fasolę gotujemy do miękkości. Śliwki również. Ugotowaną fasolę odcedzamy, dodajemy śliwki, masło i zagęszczamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą.


Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka

Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych dań

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.