Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Iskrzynia, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Zupa gulaszowa to ukłon w stronę kuchni
galicyjskiej, w której chętnie łączono mięso wołowe, paprykę i pomidory. Jednak
zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Iskrzyni wzbogacona jest w sposób charakterystyczny
dla kuchni polskiej – zagęszcza się ją śmietaną z mąką oraz kluskami z lanego ciasta.
W efekcie możemy się cieszyć zupą aromatami kojarzącą się z kuchnią węgierską
czy austriacką, która jednocześnie doprawiona jest łagodnie, na sposób polski.
Przepis KGW Iskrzynia pochodzi z publikacji pt. „Smaki
regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka |
Składniki na duży garnek:
- 700-800 g wołowiny
- 3 l wody
- 2 cebule
- 1 czerwona, świeża papryka
- 1 kalarepa
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 10 łyżek oleju
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 5
łyżkach oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy.
Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler i
kalarepę, doprawiamy solą. Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach
oleju, po czym również dodajemy ją do zupy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy
na 3 łyżkach oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy razem chwilę i
dodajemy do zupy. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki pszennej i odrobiną wody, po
czym zagęszczamy zupę. Na koniec z jajka i pozostałej mąki robimy lane ciasto,
które łyżką nakładamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy przez pięć minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.