Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski
Stary Lubliniec to miejscowość o ponad
pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski
z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski.
Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca,
jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej ludności. Te
uwarunkowania sprawiły, że Stary Lubliniec współcześnie zamieszkują zarówno rodziny
dawnych przesiedleńców z okresu II wojny światowej, jak i rodziny zakorzenione
w tej kulturze znacznie dłużej. Wywiera to wpływ na wiele sfer życia, w tym na
lokalne tradycje kulinarne. Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu – Osiedlu
deklaruje różnorodność kulturową wśród członkiń koła, którą się dzielą i
wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które
doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną
kuchnią polską.
Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo
kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat
Lubaczowski.
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1-2 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 300 g kolorowej fasoli (np. czerwonej, krasej lub czarnej)
- 100 g suszonych grzybów
- 2 ziemniaki
- 6 łyżek oleju
- 3 liście laurowe
- 6 suszonych śliwek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 jagód jałowca
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na
noc. Na drugi dzień wymieniamy wodę, dodajemy majeranek oraz cząber i gotujemy
do miękkości około godziny.
Suszone grzyby kilka godzin przed gotowaniem
zalewamy 4 szklankami wody, po czym gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Grzyby odcedzamy i zachowujemy wywar.
Kapustę, którą można wcześniej opłukać jeśli jest
bardzo kwaśna, odciskamy i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu i sól. Zalewamy wywarem z grzybów i
gotujemy. W między czasie do kapusty dodajemy pokrojone ugotowane grzyby oraz
pokrojone suszone śliwki. Całość gotujemy na małym ogniu około godziny. W tym
czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i rozgotowujemy w niewielkiej
ilości wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Miękkie ziemniaki rozgniatamy i
dodajemy do kapusty razem z cebulą i ugotowaną, odcedzoną fasolą. Gotujemy
razem 15-20 minut i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka |
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów na różnorodne
kapusty
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Kapusta jak wigilijna😋
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity przepis i fajnie napisany (szczególnie podoba mi się KRASA fasolka - my też tak na wsi mówimy). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJeszcze wiele osób tak mówi :) Pozdrawiam!
UsuńPo co ten olej w składnikach?
OdpowiedzUsuńDo podsmażenia cebuli. Już uzupełniam opis :)
UsuńTak podejrzewałem, pozdrawiam.
UsuńU nas już prawie ugotowana.
W takim razie życzę smacznych Świąt :)
Usuń