czwartek, 4 listopada 2021

Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka

Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski 

Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej ludności. Te uwarunkowania sprawiły, że Stary Lubliniec współcześnie zamieszkują zarówno rodziny dawnych przesiedleńców z okresu II wojny światowej, jak i rodziny zakorzenione w tej kulturze znacznie dłużej. Wywiera to wpływ na wiele sfer życia, w tym na lokalne tradycje kulinarne. Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu – Osiedlu deklaruje różnorodność kulturową wśród członkiń koła, którą się dzielą i wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną kuchnią polską.

Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.


Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1-2 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 300 g kolorowej fasoli (np. czerwonej, krasej lub czarnej)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 ziemniaki
  • 6 łyżek oleju
  • 3 liście laurowe
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 jagód jałowca
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień wymieniamy wodę, dodajemy majeranek oraz cząber i gotujemy do miękkości około godziny.

Suszone grzyby kilka godzin przed gotowaniem zalewamy 4 szklankami wody, po czym gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Grzyby odcedzamy i zachowujemy wywar.

Kapustę, którą można wcześniej opłukać jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu i sól. Zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy. W między czasie do kapusty dodajemy pokrojone ugotowane grzyby oraz pokrojone suszone śliwki. Całość gotujemy na małym ogniu około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Miękkie ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do kapusty razem z cebulą i ugotowaną, odcedzoną fasolą. Gotujemy razem 15-20 minut i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.


Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka


Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów na różnorodne kapusty

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity przepis i fajnie napisany (szczególnie podoba mi się KRASA fasolka - my też tak na wsi mówimy). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co ten olej w składnikach?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.