wtorek, 26 października 2021

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Głojsce, gmina Dukla, powiat krośnieński 

Zwykle gołąbki, które goszczą na naszych stołach wypełnione są farszem z ryżu i mięsa. W kuchni podkarpackiej ryż często zastępowany jest kaszą jęczmienną lub gryczaną. W parze z kaszą zazwyczaj idą suszone grzyby, a wówczas mięso bywa zbędne. W Beskidzie Niskim przygotowuje się jeszcze inne bezmięsne gołąbki – znacznie delikatniejsze w smaku od tych, które wypełnione są kaszą i suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre na bezmięsny piątek, okresy postu albo zwyczajnie, jako jeden z tych obiadów, kiedy podajemy dania nieco inne, niż zazwyczaj. Do gołąbków z jajkiem podajemy gorący sos pomidorowy albo grzybowy, według uznania.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Głojsce pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”.


Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 g ryżu
  • 10 jaj
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła (w oryginale 1 kostka margaryny)
  • sól, pieprz

Kapustę włoską sparzamy w gorącej wodzie i oddzielamy liście. Ryż gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Pokrojoną w cebulę i posiekany czosnek szklimy na maśle. Ryż mieszamy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i na końcu dodajemy pokrojone jajka. Farsz nakładamy na liście i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 4 szklankami wrzącej posolonej wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez 1 do 1,5 godziny. Podajemy z sosem.

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka


Przepisy na tradycyjne regionalne gołąbki

i inne dania

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.