Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Głojsce, gmina Dukla, powiat krośnieński
Zwykle gołąbki, które goszczą na naszych stołach
wypełnione są farszem z ryżu i mięsa. W kuchni podkarpackiej ryż często
zastępowany jest kaszą jęczmienną lub gryczaną. W parze z kaszą zazwyczaj idą
suszone grzyby, a wówczas mięso bywa zbędne. W Beskidzie Niskim przygotowuje
się jeszcze inne bezmięsne gołąbki – znacznie delikatniejsze w smaku od tych,
które wypełnione są kaszą i suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i
ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo
farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija
się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre na bezmięsny piątek, okresy postu
albo zwyczajnie, jako jeden z tych obiadów, kiedy podajemy dania nieco inne,
niż zazwyczaj. Do gołąbków z jajkiem podajemy gorący sos pomidorowy albo
grzybowy, według uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Głojsce pochodzi z
publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”.
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 500 g ryżu
- 10 jaj
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła (w oryginale 1 kostka margaryny)
- sól, pieprz
Kapustę włoską sparzamy w gorącej wodzie i oddzielamy liście. Ryż gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Pokrojoną w cebulę i posiekany czosnek szklimy na maśle. Ryż mieszamy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i na końcu dodajemy pokrojone jajka. Farsz nakładamy na liście i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 4 szklankami wrzącej posolonej wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez 1 do 1,5 godziny. Podajemy z sosem.
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka |
Przepisy na tradycyjne regionalne gołąbki
i inne dania
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.