sobota, 19 marca 2016

Sos z suszonych grzybów


Są dania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady.

Składniki:
  • 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową i kroimy w drobną kostkę. W niewielkim garnku grzyby zalewamy wodą, w której się moczyły (nie wlewamy osadu z dna) i dolewamy 1-2 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Cebulę siekamy na drobniutką kostkę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Całość przekładamy do garnka z grzybami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.


1 komentarz:

  1. Polane ziemniaczki takim sosem to chyba musi być raj na ziemi :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.