niedziela, 11 grudnia 2022

Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka

Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski

Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco, albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem masła, którym przekładano placki. Masa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną zaletą ciasta jest jego trwałość. Przygotowuje się je dzień lub dwa dni wcześniej i dopiero po tym czasie nabiera ono właściwej konsystencji, nie tracąc przy tym na jakości, a zyskując na smaku.


Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka

Składniki na 3 placki 25x35 cm:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 150 g cukru
  • 2 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu płynnego

Składniki na masę grysikową:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek grysiku (kaszy manny)
  • 200 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy do rozmiarów blaszki (25x35 cm) i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Studzimy.

Przygotowujemy masę. 350 ml mleka podgrzewamy w garnku, a pozostałe 150 ml mleka mieszamy z grysikiem. Na gotujące się mleko wlewamy grysik, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (pojawią się pęcherze powietrza). Budyń ściągamy z ognia, przykrywamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy (na przykład mikserem) z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy resztę masy, a na nią trzeci placek.

Przygotowujemy polewę. Podane składniki wkładamy do małego garnka z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu aż do zagotowania. Ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy, żeby polewa zaczęła gęstnieć. Wtedy polewamy nią placek. Po całkowitym zastygnięciu polewy placek przykrywamy i przechowujemy w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).


Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na tradycyjne podkarpackie ciasta znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

4 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda. Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Twoim kąciku pełno pyszności, ale jeden tradycyjny miodownik na pewno się zmieści. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mamy ten przepis w rodzinie od około 40 lat i pieczemy "ciasto przekładane"( bo tak je nazywamy) na każde święta, nie ma pyszniejszego :) Pozdrawiamy ze Śląska :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.