piątek, 2 grudnia 2022

Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka

Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Beski Dukielski, gmina Dukla, powiat krośnieński

Późna jesień to idealny czas na kwaśny gorący kapuśniak. Taka zupa nie tylko zaspokoi głód, ale też wzmocni i rozgrzeje nas od środka. Dukielski kapuśniak nadaje się do tego celu doskonale, zwłaszcza że gotuje się go na tłustym mięsie, ze skwarkami ze słoniny oraz zasmażką na wytopionym tłuszczu. Gospodynie z Beskidu Dukielskiego gotując kapuśniak mięso wieprzowe często zastępują mięsem gęsi lub kaczek, które hodują we własnych zagrodach. Według lokalnej tradycji zupę tę podaje się z ziemniakami lub chlebem jako pełne danie obiadowe.

Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 900 g żeberek wieprzowych,
  • 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 dag słoniny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kminek
  • opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych osobno lub chleb

Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Mięso obieramy od kości i dodajemy je do zupy, podobnie jak pokrojone warzywa wyciągnięte wcześniej z wywaru.

Słoninę kroimy w kosteczkę i na małym ogniu wytapiamy skwarki, które następnie przekładamy do kapusty. Na pozostałym tłuszczu rumienimy mąkę pszenną, rozprowadzamy zasmażkę zimną wodą i wlewamy do kapuśniaku. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki lub podajemy z chlebem.


Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka


Inne przepisy na podkarpackie zupy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.