Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Chorkówka, gmina Chorkówka, powiat krośnieński
Sekretem smacznych pierogów z kiszoną kapustą jest
odpowiednie przygotowanie nadzienia. Nie wystarczy ugotować kapusty. Po
ugotowaniu trzeba ja odcisnąć, zmielić albo pokroić, a na koniec podsmażyć z
cebulką i ugotowanymi suszonymi grzybami. Dopiero wówczas farsz nabiera pełnego
smaku i odpowiedniej konsystencji. Po odpowiednim doprawieniu solą i pieprzem
można kleić pierogi.
Dzisiejszy przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Chorkówki. Panie w podobny sposób przygotowują też pierogi z białej kapusty.
Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- tłuszcz do podsmażenia (smalec, olej lub masło)
- sól i pieprz
Okrasa:
- tłuszcz lub skwarki
Suszone grzyby zalewamy wodą poprzedniego dnia.
Następnego dnia gotujemy je i odcedzamy. Wywar można zachować do gotowania
kapusty. Ugotowane grzyby drobniutko siekamy albo mielimy.
Kiszoną kapustę po lekkim opłukaniu i odciśnięciu
wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (około 3 szklanki). Część wody można
zastąpić wywarem z grzybów. Całość solimy i gotujemy do miękkości kapusty –
koło 30 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, odciskamy i drobno kroimy albo
mielimy w maszynce.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
tłuszczu. Na koniec dodajemy grzyby i kapustę. Smażymy razem około 15 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki na ciasto łączymy. Można do nich dodać 1
łyżkę oleju lub roztopionego masła. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto, które
rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Lepimy pierogi i gotujemy je w osolonej
wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy okraszone
skwarkami lub tłuszczem.
Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich przepisów na pierogi
w zakładce
Zapraszam :)
Takie pierogi robię na wigilię.
OdpowiedzUsuńPierogi dobre na wszystko :D
Usuń