niedziela, 27 listopada 2022

Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Chorkówka, gmina Chorkówka, powiat krośnieński

Sekretem smacznych pierogów z kiszoną kapustą jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. Nie wystarczy ugotować kapusty. Po ugotowaniu trzeba ja odcisnąć, zmielić albo pokroić, a na koniec podsmażyć z cebulką i ugotowanymi suszonymi grzybami. Dopiero wówczas farsz nabiera pełnego smaku i odpowiedniej konsystencji. Po odpowiednim doprawieniu solą i pieprzem można kleić pierogi.

Dzisiejszy przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Chorkówki. Panie w podobny sposób przygotowują też pierogi z białej kapusty.


Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • tłuszcz do podsmażenia (smalec, olej lub masło)
  • sól i pieprz

Okrasa:

  • tłuszcz lub skwarki

Suszone grzyby zalewamy wodą poprzedniego dnia. Następnego dnia gotujemy je i odcedzamy. Wywar można zachować do gotowania kapusty. Ugotowane grzyby drobniutko siekamy albo mielimy.

Kiszoną kapustę po lekkim opłukaniu i odciśnięciu wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (około 3 szklanki). Część wody można zastąpić wywarem z grzybów. Całość solimy i gotujemy do miękkości kapusty – koło 30 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, odciskamy i drobno kroimy albo mielimy w maszynce.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Na koniec dodajemy grzyby i kapustę. Smażymy razem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki na ciasto łączymy. Można do nich dodać 1 łyżkę oleju lub roztopionego masła. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Lepimy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy okraszone skwarkami lub tłuszczem.


Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka

 

Więcej podkarpackich przepisów na pierogi w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.