wtorek, 15 listopada 2022

Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka

Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wojaszówka, gmina Wojaszówka, powiat krośnieński 

Dynia, zwana w naszym regionie również banią, to główny składnik popularnych niegdyś na Podkarpaciu zup. Były to zupy codzienne, skromne, ale jednocześnie smaczne i na swój sposób syte. Ze względu na neutralny, a czasem wręcz słodki smak dyni, dynianki (czy też banianki) gotowano zwykle na mleku i doprawiano je solą oraz cukrem. Zupy dyniowe podawano z zacierką, czyli małymi rwanymi kluseczkami z ciasta zagniecionego z mąki, soli i wody. W Wojaszówce jednak gotowano tę zupę również w inny sposób. Bazę zupy nie stanowiło mleko, a wywar warzywny, bądź drobiowy, smak dyni wzbogacano podsmażoną cebulą, a zupę doprawiano solą, pieprzem i majerankiem. To pyszne danie Koło Gospodyń Wiejskich z Wojaszówki proponuje podawać z grzankami. Jako dodatek polecam również pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki. A najlepiej dodać z ziemniaki i grzanki ;)

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 500 g obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tłuszczu (np. olej)
  • pieprz
  • majeranek
  • sól
  • grzanki
  • opcjonalnie: kilka ziemniaków

Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę soląc ją lekko, żeby się nie skarmelizowała. Startą dynię dodajemy do cebuli i podsmażamy razem przez kilka minut, aż dynia zmięknie. Całość przecieramy przez sito do gorącego wywaru. Zamiast sitka można użyć blendera i zmiksować dynię po przełożeniu jej do wywaru. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z grzankami. Jeśli do zupy dodajemy ziemniaki, najlepiej pokroić je w kostkę i ugotować osobno.


Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.