Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wojaszówka, gmina Wojaszówka, powiat krośnieński
Dynia, zwana w naszym regionie również banią, to
główny składnik popularnych niegdyś na Podkarpaciu zup. Były to zupy codzienne,
skromne, ale jednocześnie smaczne i na swój sposób syte. Ze względu na
neutralny, a czasem wręcz słodki smak dyni, dynianki (czy też banianki)
gotowano zwykle na mleku i doprawiano je solą oraz cukrem. Zupy dyniowe podawano
z zacierką, czyli małymi rwanymi kluseczkami z ciasta zagniecionego z mąki,
soli i wody. W Wojaszówce jednak gotowano tę zupę również w inny sposób. Bazę
zupy nie stanowiło mleko, a wywar warzywny, bądź drobiowy, smak dyni wzbogacano
podsmażoną cebulą, a zupę doprawiano solą, pieprzem i majerankiem. To pyszne
danie Koło Gospodyń Wiejskich z Wojaszówki proponuje podawać z grzankami. Jako
dodatek polecam również pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki. A najlepiej
dodać z ziemniaki i grzanki ;)
Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska
kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu
działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
- 500 g obranej i oczyszczonej dyni
- 1 cebula
- 3 łyżki tłuszczu (np. olej)
- pieprz
- majeranek
- sól
- grzanki
- opcjonalnie: kilka ziemniaków
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim cebulę soląc ją lekko, żeby się nie skarmelizowała. Startą dynię dodajemy do cebuli i podsmażamy
razem przez kilka minut, aż dynia zmięknie. Całość przecieramy przez sito do
gorącego wywaru. Zamiast sitka można użyć blendera i zmiksować dynię po przełożeniu
jej do wywaru. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z
grzankami. Jeśli do zupy dodajemy ziemniaki, najlepiej pokroić je w kostkę i
ugotować osobno.
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych zup znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.