wtorek, 13 grudnia 2022

Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka

Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski 

W wielu podkarpackich domach na wigilijnym stole obowiązkowo pojawia się barszcz czerwony. Potrawa prosta, wszystkim dobrze znana, a jednak w każdym domu nieco inna. Wiążą się z nią też różne zwyczaje i upodobania. U mojej koleżanki w Pstrągowej w Wigilię jadano barszcz ze wspólnej miski, która stała na środku stołu. Każdy do miski sięgał swoją łyżką i starał się uronić jak najmniej świątecznej zupy. W wielu domach przygotowując uszka do barszczu do jednego z nich wkłada się monetę. Kto podczas wigilijnej kolacji trafi na monetę, ma zagwarantowane powodzenie na kolejny rok. Samo spożywanie dań z buraków miało zaś zapewniać urodę i długowieczność.

Dzisiaj zapraszam Was na barszcz wigilijny według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk. Jego atutem jest wywar z suszonych grzybów, którym w tym regionie wzbogaca się smak czerwonego barszczu. Połączenie smaków jest idealne, zwłaszcza jeśli barszcz podaje się z uszkami. Same ugotowane grzyby można zostawić w barszczu lub wykorzystać do innych dań, na przykład do uszek. Wykorzystać można również buraki, na których gotowany jest barszcz, ale o tym wspomnę pod właściwym przepisem.

Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia LGD Liwocz pt. „Bożonarodzeniowe smaki”.


Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 ½ litra wywaru warzywnego
  • 4 buraki ćwikłowe
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • majeranek

Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 2 godziny, a potem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut).

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy utarte buraki, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości buraków. Barszcz przecedzamy i dodajemy do niego wywar z grzybów (razem z grzybami lub bez) oraz zakwas buraczany. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny.

 

Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka

Więcej lokalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

A co z burakami? :)

Buraki odcedzone z barszczu warto wykorzystać do sałatki – wystarczy dodać pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce ugotowane jajka i ogórki kiszone oraz majonez, pieprz i sól. Nic nie może się zmarnować ;)

2 komentarze:

  1. Tradycyjna sałatka szuba jest właśnie z burakow po barszczu.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.