Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski
W wielu podkarpackich domach na wigilijnym stole
obowiązkowo pojawia się barszcz czerwony. Potrawa prosta, wszystkim dobrze
znana, a jednak w każdym domu nieco inna. Wiążą się z nią też różne zwyczaje i
upodobania. U mojej koleżanki w Pstrągowej w Wigilię jadano barszcz ze wspólnej
miski, która stała na środku stołu. Każdy do miski sięgał swoją łyżką i starał
się uronić jak najmniej świątecznej zupy. W wielu domach przygotowując uszka do
barszczu do jednego z nich wkłada się monetę. Kto podczas wigilijnej kolacji
trafi na monetę, ma zagwarantowane powodzenie na kolejny rok. Samo spożywanie
dań z buraków miało zaś zapewniać urodę i długowieczność.
Dzisiaj zapraszam Was na barszcz wigilijny według
przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk. Jego atutem jest wywar z suszonych
grzybów, którym w tym regionie wzbogaca się smak czerwonego barszczu. Połączenie
smaków jest idealne, zwłaszcza jeśli barszcz podaje się z uszkami. Same ugotowane
grzyby można zostawić w barszczu lub wykorzystać do innych dań, na przykład do
uszek. Wykorzystać można również buraki, na których gotowany jest barszcz, ale
o tym wspomnę pod właściwym przepisem.
Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia LGD Liwocz
pt. „Bożonarodzeniowe smaki”.
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 ½ litra wywaru warzywnego
- 4 buraki ćwikłowe
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 100 g suszonych prawdziwków
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- majeranek
Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 2 godziny, a
potem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut).
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy utarte buraki, ziarna pieprzu,
ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości buraków. Barszcz przecedzamy
i dodajemy do niego wywar z grzybów (razem z grzybami lub bez) oraz zakwas
buraczany. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem
i sokiem z cytryny.
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka
Więcej lokalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
A co z burakami? :)
Buraki odcedzone z barszczu warto wykorzystać do
sałatki – wystarczy dodać pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce ugotowane
jajka i ogórki kiszone oraz majonez, pieprz i sól. Nic nie może się zmarnować
;)
Tradycyjna sałatka szuba jest właśnie z burakow po barszczu.
OdpowiedzUsuńTo wiele tłumaczy. Dziękuję za tę informację. Uwielbiam szubę :)
Usuń