Strudel smażony – kuchnia podkarpacka |
Góra Ropczycka to szczególna miejscowość na mapie
zachodniego Podkarpacia. Jest to wieś położona w okolicach Sędziszowa Małopolskiego,
której historia liczy sobie 700 lat. Wśród nazwisk właścicieli tych terenów
pojawiają się takie znamienite rody, jak Starzeńscy, Ossowscy, Potoccy czy
Tarnowscy. Pozostałością po tamtych czasach jest dwór z XVIII wieku oraz
koszary wojskowe. Wieś często pojawia się również w dawnych dokumentach w
kontekście słynnych polowań, które odbywały się w pobliskich lasach, a które
były domeną rodu Tarnowskich z Dzikowa, ostatnich właścicieli Góry Ropczyckiej.
Być może właśnie z racji tej bogatej lokalnej historii jednym ze specjałów,
które się tutaj przygotowuje od kilku pokoleń, jest smażony strudel z jabłkami.
Ciasto na strudel przygotowuje się podobnie do ciasta na
pierogi – z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli. Tak przygotowane ciasto
jest elastyczne i łatwo się formuje. Na rozwałkowane ciasto wykłada się drobno
pokrojone jabłka z cynamonem, które posypuje się cukrem. Czasem do jabłek
dodaje się rodzynki i orzechy. Do przygotowania smażonego strudla najlepiej
jest wykorzystać jedną z wczesnych odmian jabłek, które szybko się rozpadają
podczas smażenia. Strudel zwija się w rulon, który następnie smaży się z dwóch
stron na oleju. Upieczone ciasto jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Podaje się je posypane cukrem pudrem. W okolicy przygotowuje się również
strudel w wersji galicyjskiej, tj. pieczony w piecu, a nie smażony na tłuszczu.
Przepis na smażony strudel otrzymałam od Katarzyny
Kaczanowskiej. W jej rodzinie specjalistą od tego specjału był dziadek Józef, według
rodzinnych opowieści wnuk jednego z hrabiowskich kucharzy z pobliskiego dworu. W
ich domu strudle smażyło się w niedzielę, a tradycja ta przetrwała do dzisiaj.
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka |
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 2 niewielkie strudle:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 duża szczypta soli
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Do przesianej mąki pszennej dodajemy gorącą wodę, sól i
łyżkę oleju. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy je pod przykryciem, żeby
odpoczęło.
Jabłka obieramy, drobno kroimy i dodajemy do nich cynamon
oraz cukier.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na
owal nie szerszy niż 20 cm. Na połowę ciasta wykładamy jabłka i zwijamy z wyczuciem,
zaczynając od strony z jabłkami (zwijamy podobnie jak makowce zawijane, czyli
razem z nadzieniem). Boki podwijamy pod spód. Z drugą połową ciasta postępujemy
tak samo.
Na patelnię o takiej wielkości, żeby można było smażyć 2
strudle naraz, nalewamy olej (1,5-2 cm) i rozgrzewamy go. Strudle układamy na
patelni, ustawiamy palnik na średnią temperaturę i przykrywamy patelnię
pokrywką. Kiedy ciasto usmaży się na złoto, obracamy strudle i smażymy je z
drugiej strony. Po usmażeniu wyciągamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem.
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.