czwartek, 21 grudnia 2023

Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka

Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka
Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kosina, gmina Łańcut, powiat łańcucki

Makowce w cieście półfrancuskim to znany przysmak, a co powiecie na wersję makowo-orzechową? Dzięki mielonym orzechom włoskim masa makowa jest bardziej puszysta i lekka. Tę puszystość ciasto zawdzięcza również dużej ilości jajek użytych do jej przygotowania. A całe to dobro zamknięte jest pomiędzy dwoma kruchymi blatami z ciasta półfrancuskiego. Piekąc ciasto nie zrobiłam lukru, a aż się prosiło, dlatego bardzo polecam polukrować wierzch placka. A przede wszystkim polecam go upiec, bo warto :)

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kosiny pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.

Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka
Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 300 g maku
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 szklanki mleka
  • 450 g cukru pudru
  • 12 żółtek
  • 13 białek

Lukier:

  • 2 białka
  • około 300 g cukru pudru

Dzień wcześniej siekamy nożem wszystkie składniki na ciasto i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 2 równe części i odstawiamy na noc.

Również dzień wcześniej zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego mak. Gotujemy kilka minut, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia mak odciskamy i dwukrotnie mielimy (można użyć suchego mielonego maku – wówczas zaparzamy go mlekiem i odciskamy; można też użyć maku z puszki, ale trzeba go dobrze odcisnąć). Orzechy mielimy.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do masy mak, orzechy i mieszamy. Ubijamy białka i również dodajemy je do masy delikatnie mieszając.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, wkładamy ją do blaszki i przekładamy masę makowo-orzechową. Na wierzch kładziemy drugi rozwałkowany placek ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 60 minut. Wystudzone ciasto lukrujemy roztrzepanymi białkami roztartymi z cukrem pudrem.

Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka
Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam serdecznie :)

4 komentarze:

  1. Cudowne placek 😍
    Musi być pyszny i niezwykle aromatyczny 🥰
    Przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła świąt 💖🎄
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia :) Tobie również życzę ciepłych, dobrych Świąt w gronie najbliższych 🌲🙂

      Usuń
  2. Super placek. Podobny upiekłam na święta tylko farsz orzechowy na białkach.
    Wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i również życzę pięknych, rodzinnych Świąt :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.