środa, 20 grudnia 2023

Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka

Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wysoka, gmina Łańcut, powiat łańcucki

W Wysokiej pod Łańcutem jedną z tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw jest zupa grzybowa z uszkami. O ile uszka są typowe – z farszem grzybowym – o tyle sama zupa już nie. Jednym z jej składników, który w znaczący sposób wpływa na smak dania, jest maślanka. Wywar grzybowy zaprawiony maślanką jest lekko kwaskowaty, natomiast śmietana sprawia, że zupa ma kremową konsystencję. Grzyby i podsmażona cebulka dopełniają jej smak. Uszka grzybowe są idealnym dodatkiem do tak przygotowanej zupy.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wysokiej pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.

Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Zupa:

  • 2 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 l wody
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Farsz do uszek:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła lub olej do smażenia
  • 1 żółtko jajka,
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Grzyby na zupę dobrze płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wody do około 3-4 litrów i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby odcedzamy, ale przecedzony wywar zachowujemy. Drobno pokrojoną cebulę podduszamy na maśle. Posiekane grzyby dodajemy do cebuli i razem dusimy. Cebulę z grzybami dodajemy do wywaru z grzybów i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz i sól. Mieszamy razem 3 szklanki maślanki, 1 szklankę śmietany i 2 łyżki mąki. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Zupę odstawiamy i dodajemy 2 łyżki masła.

Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut.

Grzyby na farsz do uszek po wcześniejszym namoczeniu gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce na grubszych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia, dodajemy surowe żółtko, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy niewielkie kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy uszka. Gotujemy w lekko posolonej wodzie.

Uszka podajemy z gorącą zupą grzybową.


Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

2 komentarze:

  1. Miałam okazję jeść taki barszcz właśnie u rodziny z tej miejscowości :) Pyszny !

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.