Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wysoka, gmina Łańcut, powiat łańcucki
W Wysokiej pod Łańcutem jedną z tradycyjnych
bożonarodzeniowych potraw jest zupa grzybowa z uszkami. O ile uszka są typowe –
z farszem grzybowym – o tyle sama zupa już nie. Jednym z jej składników, który
w znaczący sposób wpływa na smak dania, jest maślanka. Wywar grzybowy
zaprawiony maślanką jest lekko kwaskowaty, natomiast śmietana sprawia, że zupa
ma kremową konsystencję. Grzyby i podsmażona cebulka dopełniają jej smak. Uszka
grzybowe są idealnym dodatkiem do tak przygotowanej zupy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wysokiej pochodzi z
publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.
Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Zupa:
- 2 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 3 szklanki maślanki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 l wody
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- około 2/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Farsz do uszek:
- 60 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła lub olej do smażenia
- 1 żółtko jajka,
- przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Grzyby na zupę dobrze płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy
na noc. Następnego dnia dolewamy wody do około 3-4 litrów i gotujemy grzyby do
miękkości. Grzyby odcedzamy, ale przecedzony wywar zachowujemy. Drobno
pokrojoną cebulę podduszamy na maśle. Posiekane grzyby dodajemy do cebuli i
razem dusimy. Cebulę z grzybami dodajemy do wywaru z grzybów i zagotowujemy.
Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz i sól. Mieszamy
razem 3 szklanki maślanki, 1 szklankę śmietany i 2 łyżki mąki. Hartujemy gorącą
zupą i wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Zupę odstawiamy i dodajemy 2 łyżki
masła.
Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy miękkie i
elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut.
Grzyby na farsz do uszek po wcześniejszym namoczeniu gotujemy
do miękkości, odcedzamy i drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce na
grubszych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju. Do
cebuli dodajemy pokrojone grzyby i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ściągamy z ognia, dodajemy surowe żółtko, mieszamy i odstawiamy do
wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy niewielkie kółka.
Nakładamy farsz i zlepiamy uszka. Gotujemy w lekko posolonej wodzie.
Uszka podajemy z gorącą zupą grzybową.
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Miałam okazję jeść taki barszcz właśnie u rodziny z tej miejscowości :) Pyszny !
OdpowiedzUsuńMogę tylko pozazdrościć :)
Usuń