Kapusta z grzybami i grochem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Stubno, gmina Stubno, powiat przemyski
Wszystkim, którzy mają dylemat, czy na Wigilię ugotować
kapustę z grochem, czy z grzybami, oświadczam – jest rozwiązanie! Trzeba
ugotować kapustę z grochem i grzybami! ;) Smaki tego wigilijnego dania są
proste i znajome, więc powinno pogodzić wielbicieli kapusty z grochem z
wielbicielami kapusty z grzybami. Kropką nad „i” jest tu czosnek, który
wzbogaca smak kapusty. Jeśli więc nie wiecie, jaką kapustę ugotować, to może
tym razem będzie to kapusta z grzybami i grochem ze Stubna? :)
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych
województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i
Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Kapusta z grzybami i grochem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 200 g łuskanego grochu
- 40 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka masła do grochu
- 2 łyżki oleju (lub masła) do smażenia cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
Dzień wcześniej zalewamy wodą suszone grzyby. W osobnym
naczyniu zalewamy wodą groch.
Następnego dnia gotujemy grzyby. Kiedy są miękkie odcedzamy
je i kroimy jeśli są duże. Część wywaru można użyć do gotowania kapusty. Osobno
gotujemy groch, dodając do niego sól, a po odcedzeniu łyżkę masła.
Kapustę odciskamy, kroimy i zalewamy wodą. Zagotowujemy i
odcedzamy. Następnie zalewamy ją wrzątkiem (można dolać wywar z grzybów), dodajemy
liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i gotujemy do miękkości (30-50
minut, w zależności od rodzaju kapusty). Do gotującej się kapusty dodajemy
posiekany czosnek, grzyby i groch.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i pod koniec posypujemy mąką pszenną. Chwilę razem smażymy i dodajemy do kapusty. Danie doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na wolnym ogniu jeszcze 15 minut.
Więcej podkarpackich
wigilijnych dań znajdziecie w zakładce
Zapraszam serdecznie
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.