wtorek, 19 grudnia 2023

Kapusta z grzybami i grochem – kuchnia podkarpacka

Kapusta z grzybami  i grochem – kuchnia podkarpacka
Kapusta z grzybami  i grochem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Stubno, gmina Stubno, powiat przemyski

Wszystkim, którzy mają dylemat, czy na Wigilię ugotować kapustę z grochem, czy z grzybami, oświadczam – jest rozwiązanie! Trzeba ugotować kapustę z grochem i grzybami! ;) Smaki tego wigilijnego dania są proste i znajome, więc powinno pogodzić wielbicieli kapusty z grochem z wielbicielami kapusty z grzybami. Kropką nad „i” jest tu czosnek, który wzbogaca smak kapusty. Jeśli więc nie wiecie, jaką kapustę ugotować, to może tym razem będzie to kapusta z grzybami i grochem ze Stubna? :)

Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Kapusta z grzybami  i grochem – kuchnia podkarpacka
Kapusta z grzybami  i grochem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 200 g łuskanego grochu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka masła do grochu
  • 2 łyżki oleju (lub masła) do smażenia cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dzień wcześniej zalewamy wodą suszone grzyby. W osobnym naczyniu zalewamy wodą groch.

Następnego dnia gotujemy grzyby. Kiedy są miękkie odcedzamy je i kroimy jeśli są duże. Część wywaru można użyć do gotowania kapusty. Osobno gotujemy groch, dodając do niego sól, a po odcedzeniu łyżkę masła.

Kapustę odciskamy, kroimy i zalewamy wodą. Zagotowujemy i odcedzamy. Następnie zalewamy ją wrzątkiem (można dolać wywar z grzybów), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i gotujemy do miękkości (30-50 minut, w zależności od rodzaju kapusty). Do gotującej się kapusty dodajemy posiekany czosnek, grzyby i groch.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i pod koniec posypujemy mąką pszenną. Chwilę razem smażymy i dodajemy do kapusty. Danie doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na wolnym ogniu jeszcze 15 minut.

Więcej podkarpackich wigilijnych dań znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam serdecznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.