Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Pierogi ze śliwkami to jesienne danie typowe dla
wielu zakątków Podkarpacia. Przetrwało w naszych kuchniach do współczesnych
czasów nie tylko dlatego, że jest proste i niedrogie, ale dlatego, że jest coś
wyjątkowego w połączeniu lekko słonego ciasta ze słodko-kwaśną śliwką. Pierogi śliwkowe
zrobione z białej mąki mają delikatny smak i gładką konsystencję. Pierogi
razowe są bardziej siermiężne, ale ma to swój specyficzny urok, dlatego i one
nadal chętnie gotowane są w naszym regionie.
Jeśli mogę dać Wam praktyczną radę co do ciasta
razowego, to proszę mieć na uwadze fakt, że ciasto razowe jest mniej
elastyczne, niż ciasto z białej mąki. Dlatego warto wyciąć większe kółka, by
bez problemu objąć nimi połówkę śliwki i zlepić brzegi. Zbyt małe kółka trzeba
naciągać, co może spowodować rozrywanie się delikatnego ciasta.
Prezentowany dzisiaj przepis pochodzi od Koła
Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Został on opublikowany w książce pt. „Smaki
regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 40-50 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 200 ml ciepłej wody
- 25 sztuk śliwek (najlepiej węgierki, umyte, przekrojone na 2 połówki)
Okrasa:
- 200 ml śmietany
- 2-3 łyżeczki cukru
Do mąki dodajemy sól, olej i wbijamy jajko. Dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy połówkę śliwki. Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie, można dodać troszkę cukru. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy na średnim ogniu w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia do wierzchu. Podajemy gorące, polane śmietaną z cukrem.
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Przepis na pierogi z białej mąki ze śliwkami,
pierogi z powidłem, pierogi z suszoną śliwką
a także wiele innych regionalnych
przepisów na pierogi
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Piękne, pyszne i pożywne pierożki <3
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci. Na pewno zrobię. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńNieraz już sama przygotowywałam pierogi ze śliwkami, ale właśnie z białej mąki. Jakoś do tej pory nawet nie słyszałam o pierogach razowych, także jest to dla mnie przyjemne zaskoczenie ;) Już sam kolor się wyróżnia i myślę, że każdy będzie nimi zainteresowany. Także na przyjazd gości za niedługo trzeba będzie przygotować pierogi według Twojego przepisu. Opisałaś na blogu wiele ciekawych potraw i przyznam szczerze, że będę musiała tu częściej zaglądać w poszukiwaniu nowych przepisów oraz inspiracji ;)
OdpowiedzUsuń