piątek, 21 października 2022

Pierogi razowe ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Pierogi ze śliwkami to jesienne danie typowe dla wielu zakątków Podkarpacia. Przetrwało w naszych kuchniach do współczesnych czasów nie tylko dlatego, że jest proste i niedrogie, ale dlatego, że jest coś wyjątkowego w połączeniu lekko słonego ciasta ze słodko-kwaśną śliwką. Pierogi śliwkowe zrobione z białej mąki mają delikatny smak i gładką konsystencję. Pierogi razowe są bardziej siermiężne, ale ma to swój specyficzny urok, dlatego i one nadal chętnie gotowane są w naszym regionie.

Jeśli mogę dać Wam praktyczną radę co do ciasta razowego, to proszę mieć na uwadze fakt, że ciasto razowe jest mniej elastyczne, niż ciasto z białej mąki. Dlatego warto wyciąć większe kółka, by bez problemu objąć nimi połówkę śliwki i zlepić brzegi. Zbyt małe kółka trzeba naciągać, co może spowodować rozrywanie się delikatnego ciasta.

Prezentowany dzisiaj przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Został on opublikowany w książce pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka


Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 40-50 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 25 sztuk śliwek (najlepiej węgierki, umyte, przekrojone na 2 połówki)

Okrasa:

  • 200 ml śmietany
  • 2-3 łyżeczki cukru

Do mąki dodajemy sól, olej i wbijamy jajko. Dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy połówkę śliwki. Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie, można dodać troszkę cukru. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy na średnim ogniu w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia do wierzchu. Podajemy gorące, polane śmietaną z cukrem.


Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi razowe ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

 

Przepis na pierogi z białej mąki ze śliwkami, pierogi z powidłem, pierogi z suszoną śliwką

a także wiele innych regionalnych przepisów na pierogi

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 


3 komentarze:

  1. Piękne, pyszne i pożywne pierożki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka leci. Na pewno zrobię. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieraz już sama przygotowywałam pierogi ze śliwkami, ale właśnie z białej mąki. Jakoś do tej pory nawet nie słyszałam o pierogach razowych, także jest to dla mnie przyjemne zaskoczenie ;) Już sam kolor się wyróżnia i myślę, że każdy będzie nimi zainteresowany. Także na przyjazd gości za niedługo trzeba będzie przygotować pierogi według Twojego przepisu. Opisałaś na blogu wiele ciekawych potraw i przyznam szczerze, że będę musiała tu częściej zaglądać w poszukiwaniu nowych przepisów oraz inspiracji ;)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.