czwartek, 13 października 2022

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski 

W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem dla smaku i koloru do zalewajek dodaje się klika suszonych grzybów.

Zalewajkę po klęczańsku gotuje się na bazie zakwasu na biały barszcz i podaje się ją z ziemniakami. Jednak jest coś, co ją wyróżnia – świeże grzyby nadające smak całej zupie. To idealne danie na jesienne chłody – wypróbujcie koniecznie :)

Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach.


Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 250-350 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml zakwasu na biały barszcz
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy je 2 litrami wody, lekko solimy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie pokrojone grzyby podduszamy na maśle, a następnie wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem kilka minut, po czym zalewamy zakwasem na barszcz. Zakwas wcześniej mieszamy z odrobiną wywaru, żeby się nie zważył.

Kiedy ziemniaki są miękkie wlewamy śmietanę, którą wcześniej lekko solimy i zaprawiamy gorącym barszczem, żeby się nie zważyła. Na koniec zalewajkę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać koperek lub natkę pietruszki.

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka


Więcej zalewajek i innych podkarpackich zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis. Zupa musi być niezwykle pyszna i aromatyczna <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na pewno dobry,zupa dochodzi do ceny 50 zł.Chyba,że grzyby rosną w lesie za płotem, a w spiżarni dwie beczki stoją z kwasami,w garncu glinianym kisi się barszcz a kur na wywar biega po podwórku.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.