Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Świeże grzyby to w dzisiejszych czasach prawdziwy
rarytas. Sezon na nie trwa dość krótko, a ich dostępność nie jest też tak oczywista.
Znajomość lokalnych lasów i umiejętność rozróżniania gatunków grzybów nie są
już tak powszechne, jak dawniej. Być może właśnie dlatego dania ze świeżymi grzybami
tak nam smakują. I wbrew pozorom nie jest to tylko sos grzybowy, czy marynowane
grzyby. Dzisiaj zapraszam na pierogi z grzybami i mięsem według przepisu Koła
Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z
ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na
przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo
podsmażonej cebulki i doprawia się go solą i pieprzem. Farsz jest syty, a
dzięki grzybom i cebuli ma właściwą konsystencję, jest smaczny i aromatyczny. Można do niego dodać koperek, natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z rosołu. Dobrze pamiętać, że w tego typu daniach jako
dodatek najlepiej sprawdzają się podgrzybki, ponieważ mają intensywny smak i
miły dla oka głęboki kolor. Prawdziwki (borowiki) zostawmy sobie do zup i
sosów, które w znacznie lepszy sposób uwydatnią ich walory – łagodny smak i delikatny
kolor.
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD.
Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Podano w nim jedynie
przepis na farsz, dlatego do kompletu podaję też przepis na najprostsze ciasto
do pierogów.
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na farsz:
- 250 g świeżych grzybów
- 1 ugotowane udko z kurczaka
- 3 większe cebule
- 100 g masła
- sól i pieprz
- 50 g masła
- 1 mała cebula
Grzyby kroimy na duże kawałki i wrzucamy do
niewielkiej ilości gotującej się wody. Wodę lekko solimy. Grzyby gotujemy przez
około 15 minut, a następnie odcedzamy i mielimy w maszynce. Mięso z udka również
mielimy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Dodajemy zmielone grzyby i jeszcze chwilę razem smażymy.
Łączymy zmielone mięso i grzyby z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na około 40 pierogów:
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 duża szczypta soli
Do mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy
ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy cienko (na grubość około
2-3 mm), wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je
na lekko gotującą się, osoloną wodę. Delikatnie mieszamy i gotujemy przez kilka
minut od wypłynięcia pierogów do wierzchu. Podajemy okraszone masłem, smażoną
cebulką albo skwarkami.
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka |
Więcej tradycyjnych przepisów na pierogi
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Pierogi z mięsem należą do jednych z dań które uwielbiam.
OdpowiedzUsuń