piątek, 7 października 2022

Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński 

Świeże grzyby to w dzisiejszych czasach prawdziwy rarytas. Sezon na nie trwa dość krótko, a ich dostępność nie jest też tak oczywista. Znajomość lokalnych lasów i umiejętność rozróżniania gatunków grzybów nie są już tak powszechne, jak dawniej. Być może właśnie dlatego dania ze świeżymi grzybami tak nam smakują. I wbrew pozorom nie jest to tylko sos grzybowy, czy marynowane grzyby. Dzisiaj zapraszam na pierogi z grzybami i mięsem według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo podsmażonej cebulki i doprawia się go solą i pieprzem. Farsz jest syty, a dzięki grzybom i cebuli ma właściwą konsystencję, jest smaczny i aromatyczny. Można do niego dodać koperek, natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z rosołu. Dobrze pamiętać, że w tego typu daniach jako dodatek najlepiej sprawdzają się podgrzybki, ponieważ mają intensywny smak i miły dla oka głęboki kolor. Prawdziwki (borowiki) zostawmy sobie do zup i sosów, które w znacznie lepszy sposób uwydatnią ich walory – łagodny smak i delikatny kolor.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Podano w nim jedynie przepis na farsz, dlatego do kompletu podaję też przepis na najprostsze ciasto do pierogów.


Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka

Składniki na farsz:

  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 3 większe cebule
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
Do okraszenia:
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula

Grzyby kroimy na duże kawałki i wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Wodę lekko solimy. Grzyby gotujemy przez około 15 minut, a następnie odcedzamy i mielimy w maszynce. Mięso z udka również mielimy.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy zmielone grzyby i jeszcze chwilę razem smażymy.

Łączymy zmielone mięso i grzyby z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na około 40 pierogów:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża szczypta soli

Do mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy cienko (na grubość około 2-3 mm), wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je na lekko gotującą się, osoloną wodę. Delikatnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia pierogów do wierzchu. Podajemy okraszone masłem, smażoną cebulką albo skwarkami.


Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka


Więcej tradycyjnych przepisów na pierogi znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

  1. Pierogi z mięsem należą do jednych z dań które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.