sobota, 1 października 2022

Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka

Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski

Jesienna kapusta wiejska to przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białoboków. W tym regionie jesienią do młodej gotowanej kapusty dodaje się pomidory, marchewkę oraz kwaśne jabłka. Składniki te nadają kapuście lekko kwaskowy, a jednocześnie słodkawy posmak. Kapusta na koniec zasmażana jest z cebulą i zagęszczana śmietaną, co podkreśla charakterystyczny smak potrawy. Tak przygotowaną kapustę podajemy na gorąco, jako dodatek do ziemniaków lub mięs. Można ją również podać z chlebem, jako samodzielne danie.

Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.


Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 marchewka
  • 5-6 średniej wielkości pomidorów
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • 1 cebula
  • 150 g masła
  • 1 szklanka śmietany (ale niekoniecznie)
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wody (2-3 szklanki) tak, aby mało jej zostało po obgotowaniu. Do gotującej się kapusty dodajemy startą na tarce marchew i jabłka oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy na nim dość mocno cebulę. Do cebuli dodajemy kapustę z warzywami i smażymy razem 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym kapustę zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko jeszcze chwilę dusimy i dodajemy posiekany koperek.


Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów na gotowaną kapustę znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

3 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.