Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski
Jesienna kapusta wiejska to przepis Koła Gospodyń
Wiejskich z Białoboków. W tym regionie jesienią do młodej gotowanej kapusty
dodaje się pomidory, marchewkę oraz kwaśne jabłka. Składniki te nadają kapuście
lekko kwaskowy, a jednocześnie słodkawy posmak. Kapusta na koniec zasmażana
jest z cebulą i zagęszczana śmietaną, co podkreśla charakterystyczny smak
potrawy. Tak przygotowaną kapustę podajemy na gorąco, jako dodatek do
ziemniaków lub mięs. Można ją również podać z chlebem, jako samodzielne danie.
Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Powiat
Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 5-6 średniej wielkości pomidorów
- 4-5 kwaśnych jabłek
- 1 cebula
- 150 g masła
- 1 szklanka śmietany (ale niekoniecznie)
- 1 pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wody
(2-3 szklanki) tak, aby mało jej zostało po obgotowaniu. Do gotującej się
kapusty dodajemy startą na tarce marchew i jabłka oraz sparzone, obrane ze
skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Wszystko razem dusimy na wolnym
ogniu do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni roztapiamy
masło i szklimy na nim dość mocno cebulę. Do cebuli dodajemy kapustę z
warzywami i smażymy razem 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym kapustę
zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko jeszcze chwilę dusimy i
dodajemy posiekany koperek.
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów na gotowaną
kapustę znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Ale bym zjadła taką kapustę!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje <3
Poproszę taka miseczkę:) !
OdpowiedzUsuńZawartość już wyszła :D
Usuń