niedziela, 4 lipca 2021

Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka

Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki

Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się je na bazie placków amoniakowych lub placków upieczonych na sodzie oczyszczonej. Rzadziej jest to ciasto kruche, biszkoptowe lub drożdżowe. Słodka Stefanka składa się z trzech placków sodowych upieczonych z dodatkiem miodu. Placki przełożone są powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym. Jeśli ciasto zostawimy na noc w lodówce, na drugi dzień będzie miękkie i zwarte. Nazwa „słodka” odzwierciedla ilość cukru w oryginalnym przepisie. Uprzedzam, że jest go sporo, więc jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków, zmniejszcie go o połowę :)

Przepis pani Lucyny Widzisz z Jaworza Górnego znalazłam w publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie.


Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto – 3 placki 25x35 cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 100 g cukru (proponuję 50 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu
Krem:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (proponuję pół szklanki)
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka (do budyniu)
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • kakao do oprószenia

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, jajko, sodę oczyszczoną, miód i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na brytfance o wymiarach 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 10-12 minut.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a kiedy krem jest puszysty dodajemy po 1 łyżce budyniu.

Pierwszy placek smarujemy cienko powidłami i wykładamy na niego połowę kremu. Na krem kładziemy drugi placek, który również smarujemy powidłami i pozostałym kremem. Przykrywamy wszystko trzecim plackiem i oprószamy kakao.

Stefankę przykrywamy szczelnie (na przykład folią spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.


Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka

Więcej podkarpackich przepisów, w tym wiele ciast warstwowych

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.