Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki
Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się je na bazie placków amoniakowych lub placków upieczonych na sodzie oczyszczonej. Rzadziej jest to ciasto kruche, biszkoptowe lub drożdżowe. Słodka Stefanka składa się z trzech placków sodowych upieczonych z dodatkiem miodu. Placki przełożone są powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym. Jeśli ciasto zostawimy na noc w lodówce, na drugi dzień będzie miękkie i zwarte. Nazwa „słodka” odzwierciedla ilość cukru w oryginalnym przepisie. Uprzedzam, że jest go sporo, więc jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków, zmniejszcie go o połowę :)
Przepis pani Lucyny Widzisz z Jaworza Górnego znalazłam w publikacji „Pilźnieńskie
smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie.
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto – 3 placki 25x35 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 100 g cukru (proponuję 50 g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru (proponuję pół szklanki)
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka (do budyniu)
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- kakao do oprószenia
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, jajko,
sodę oczyszczoną, miód i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy na brytfance o wymiarach 25x35 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez
10-12 minut.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i
studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a kiedy krem jest puszysty
dodajemy po 1 łyżce budyniu.
Pierwszy placek smarujemy cienko powidłami i wykładamy
na niego połowę kremu. Na krem kładziemy drugi placek, który również smarujemy
powidłami i pozostałym kremem. Przykrywamy wszystko trzecim plackiem i
oprószamy kakao.
Stefankę przykrywamy szczelnie (na przykład folią spożywczą lub
aluminiową) i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich przepisów, w tym wiele ciast warstwowych
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.