sobota, 5 października 2019

Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka

Brzóza Królewska to niewielka miejscowość położona niedaleko Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika przede wszystkim z naturalnego smaku składników farszu oraz niewielkiej ilości cukru dodanego do ciasta.
Pieróg jaglany brzózański został wpisany na Listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako tradycyjny wypiek mocno związany z regionem i jego kulturą. Dawniej był on wypiekiem obrzędowym, który miał symbolizować obfitość. Z tego powodu podawano go na ucztach weselnych, chrzcinach oraz podczas świąt. Pieroga jaglanego nie mogło również zabraknąć na dożynkach, podczas żniw i wykopków. Obecnie nadal jest pieczony przez lokalne gospodynie, a pieczę nad przetrwanie tej pięknej tradycji trzymają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzózy Królewskiej. To dzięki ich uprzejmości mam dzisiaj przyjemność zaprezentować Wam przepis na ten wyjątkowy regionalny specjał.

Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę wielkości 25x35 cm:

Rozczyn:
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
Składniki mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Ciasto:
  • około 750 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • duża szczypta soli
Do rozczynu dodajemy jajko, trochę oleju, szczyptę soli oraz mąki pszennej „tyle, ile zabierze”, tak żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kasza:
  • 2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej (około 1200 g)
  • 1 kg rozkruszonego białego sera
  • 400 g masła
  • sól do smaku
Kaszę jaglaną gotujemy w 2 litrach wody. Do gotującej się kaszy dodajmy masło i sól do smaku. Kaszę gotujemy do miękkości. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy biały ser i dobrze mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Wykładamy nim dno i boki natłuszczonej blachy do pieczenia. Trochę ciasta zostawiamy na wierzch. Na ciasto wykładamy przygotowaną kaszę jaglaną i przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta dokładnie sklejając jego brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, jak kto lubi można posypać delikatnie cukrem. Pieczemy w nagrzanym piecu (175-180 stopni C, grzałka góra-dół) około 1 godziny. 

Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również do zakłądki
po więcej przepisów na lokalne pyszności :)

7 komentarzy:

  1. Jestem z Leżajska, ale o tym pierogu nie słyszałam. Moj teść pochodzi z Brzozy 😉 dziękuję za przepis, chętnie go wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak jest, że lokalne pyszności są bardzo lokalne. I dlatego powstał ten blog ;) Pozdrowienia dla Ciebie i teścia :) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pierog-jaglany-brzozanski

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy ten przepis :) Mam zapasy jaglanki i zrobię. Ostatnio z ciekawostek u mnie był placek z boćwiną i posmakował, choć nikt w domu i pracy nie wiedział co jest w środku. Teraz może będzie kolejna zagadka :) Ściskam z Łańcuta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję �� Robię podobne ciasto z budyniem i na pewno taki z kaszą również mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Boję się, żeby nie wyszedł zakalec ;// Ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń