niedziela, 10 marca 2024

Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Osobnica, gmina Jasło, powiat jasielski

Jajka z chrzanem to pasta czy też sos podawany z chlebem i wędliną, doskonale znany w całym naszym regionie. Przygotowuje się go najczęściej wiosną. W wielu domach jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. W Osobnicy koło Jasła danie to przygotowuje się z dodatkowym składnikiem, którym są jabłka. Ich smak sprawia, że sos ma lekko słodko-kwaśny smak. Ta ożywcza nuta jest ciekawym urozmaiceniem i bardzo przypadła mi do gustu. Dodatkowym atutem sosu chrzanowego z jabłkami jest łatwość jego przygotowania i niewielka liczba składników, które zwykle mamy w domu. Ten specjał nie wymaga żadnej specjalnej okazji, dlatego polecam wypróbować go już dziś :)

Przepis Pani Zofii Budziak z Koła Gospodyń Wiejskich w Osobnicy pochodzi z publikacji „Smaki Nowej Galicji”.

Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki tartego chrzanu (surowego lub ze słoiczka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo winne, lekko je odciskamy. Śmietanę, jogurt, sok z cytryny (nie jest niezbędny), sól i pół łyżeczki cukru mieszamy ze sobą, po czym łączymy wszystkie składniki sosu. Chłodzimy.

Sos chrzanowym podajemy z chlebem i wędlinami.

Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.