Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Osobnica, gmina Jasło, powiat jasielski
Jajka z chrzanem to pasta czy też sos podawany z chlebem i
wędliną, doskonale znany w całym naszym regionie. Przygotowuje się go
najczęściej wiosną. W wielu domach jest nieodłącznym elementem wielkanocnego
stołu. W Osobnicy koło Jasła danie to przygotowuje się z dodatkowym
składnikiem, którym są jabłka. Ich smak sprawia, że sos ma lekko słodko-kwaśny
smak. Ta ożywcza nuta jest ciekawym urozmaiceniem i bardzo przypadła mi do
gustu. Dodatkowym atutem sosu chrzanowego z jabłkami jest łatwość jego przygotowania
i niewielka liczba składników, które zwykle mamy w domu. Ten specjał nie wymaga
żadnej specjalnej okazji, dlatego polecam wypróbować go już dziś :)
Przepis Pani Zofii Budziak z Koła Gospodyń Wiejskich w
Osobnicy pochodzi z publikacji „Smaki Nowej Galicji”.
Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 5 ugotowanych jajek
- 2 jabłka
- 3 łyżki tartego chrzanu (surowego lub ze słoiczka)
- 4 łyżki śmietany
- 1 mały jogurt naturalny
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są
bardzo winne, lekko je odciskamy. Śmietanę, jogurt, sok z cytryny (nie jest
niezbędny), sól i pół łyżeczki cukru mieszamy ze sobą, po czym łączymy wszystkie
składniki sosu. Chłodzimy.
Sos chrzanowym podajemy z chlebem i wędlinami.
Sos chrzanowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.